Hende kitüntette az összetört Gripen pilótáját

2015.06.11. 15:28
Hende Csaba kitüntetéssel hálálta meg, hogy a honvédség meghibásodott vadászgépét viszonylag jó állapotban mentette meg a pilóta.

A honvédelmi miniszter Hazáért érdemjelet adományozott Kádár Sándor őrnagynak. Kádár szerda reggel a kecskeméti repülőtéren a Magyar Honvédség elromlott Gripenjével kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált.

A miniszter csütörtökön a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban látogatta meg a balesetben megsérült pilótát. a távirati iroda szerint Hende azt mondta, hogy a pilóta hősiességével érdemelte ki a kitüntetést.

A 39 éves pilótát jelenleg 8 napon túl gyógyuló sérüléssel kezelik a budapesti kórházban. Kádár Sándornak eltört az egyik csigolyája, egy másik pedig megrepedt.

A Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépének pilótája szerda délelőtt kiképzési repülésre szállt fel. A pilóta nem sokkal később "deklarált vészhelyzetet" jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját, amely így "félállásban" maradt. A pilóta és a földi személyzet svéd szakemberek bevonásával minden körülményt és tapasztalatot mérlegelt, és még a levegőben megkísérelték elhárítani a műszaki hibát. Mivel ez több mint egy órán át sem sikerült, a pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd úgynevezett hasraszállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán. Mivel a manőver során a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált. Az előzetes vizsgálatok szerint a vadászgép javítható.

Közben Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök soron kívüli tájékoztatást kért a Gripen-balesetekről a honvédelmi minisztertől. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a jelentést a szerdai kormányülésen hallgatják meg.

Videó a kitüntetés átadásáról és a repülőről (a gép landolása, és a pilóta katapultálása 0:40-tól látható):

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport