Nőjogi szervezetek szerint nagyon nincs rendben a párkapcsolati erőszak megoldásáról szóló javaslat

2015.06.11. 13:18

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a NANE Egyesület, a Patent Egyesület és a MONA Alapítvány közös közleményükben azt írják, hogy sem a célját, sem a koncepcióját nem értik, a tartalmát pedig több ponton annak a határozati javaslatnak, amelyet Balog Zoltán nyújtott be a kapcsolaton belüli erőszak hatékony fellépéséért. 

A nőjogi szervezetek szerint a javaslat nincs összhangban a nők elleni erőszak megfékezését szolgáló Isztambuli Egyezmény szellemével és betűjével, illetve határozat helyett határozott fellépést követelnek, írta az MTI.

Hozzátették, az egyezmény fő célja a nők elleni erőszak minden formájával szembeni fellépés. A nemzeti stratégiai célok között viszont ezzel ellentétben egyáltalán nem jelenik meg a nők és a férfiak társadalmi egyenlőségének biztosítása. Szerintük a javaslat abból indul ki, hogy az erőszakhoz a kapcsolati problémák vezetnek, és ezért szorgalmazza szakszerű megoldási módok bevezetése helyett a lelki ellenállóképesség, az életvezetési készségek elsajátítását célzó szolgáltatások bevezetését.

Szintén nem látják a javaslatban a nemzeti szintű koordinációs mechanizmus működtetésének, valamint az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonásának szándékát. Továbbá rendkívül aggasztónak tartják, hogy a javaslat a hatékony fellépést a költségvetési lehetőségekhez köti, ahelyett, hogy a szükséges intézkedésekhez terveznék biztosítani a megfelelő forrásokat.

A civil szervezetek kitértek arra: aggodalomra ad okot a javaslat azon pontja is, amely szerint a kormánynak 2016 végéig kell felülvizsgálnia és módosítania a témához kapcsolódó stratégiákat. "Őszintén reméljük, ez nem azt jelenti, hogy az egyezmény ratifikációjával eddig szándékoznak várni" - fogalmaztak a nyilatkozatban.

Emellett rossz üzenetnek tartják, hogy a szakminisztérium nem konzultált a kérdésben a témával évtizedek óta foglalkozó nőszervezetekkel, ezek szakértőivel, miközben ezt is előírja az Isztambuli Egyezmény, olvasható a közleményben.