Konrád
5 °C
17 °C

35 fok lesz, 15 perc alatt leéghet, ha nem vigyáz!

2015.06.13. 09:18

Az  Országos Meteorológiai Szolgálat  előrejelzése szerint szombaton a legmagasabb hőmérséklet 31-35 Celsius-fok között várható, és késő estére is csak 24-29 fok közé hűl le a levegő - írja az MTI. A hőség miatt  Nógrád, Heves, Veszprém és Vas megyére  megyére elsőfokú riasztást, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Spongebob-global-warming-gif.gif

Fokozódik a hőség, vasárnap tetőzik a kánikula!

Az ország jelentős részén a napi középhőmérséklet eléri a 25 fokot, a keleti tájakon és Pest megyében helyenként 27 fok fölé emelkedhet. A távolabbi kilátások:

  • a kánikula vasárnap tetőzik,
  • hétfőn a Dunántúlon már megszűnik a hőség,
  • kedden pedig akár 23-24 fokra is visszaeshet a hőmérséklet.

15 perc alatt leéghet, ha nem vigyáz!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétvégi magas UV-sugárzásra is figyelmeztet: maximuma a nagyon erős szintet is elérheti, és ilyenkor akár negyedóra alatt is le lehet égni.

Vasárnaptóll az Északi-középhegységben, az Alföldön és északnyugaton kialakulhatnak zivatarok is. Este, késő este az Északi-középhegység térségében kissé nagyobb területen is előfordulhatnak zivatarok. Ezeket helyenként viharos, akár 90 kilométer/órás szél, kisebb jég és jelentősebb mennyiségű (azaz 10-25 milliméter) csapadék kísérheti.

Igyon sok folyadékot, zúgassa a légkondit!

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat arra is figyelmeztet, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.