Rengeteg embert mentettek ki a nagy tavainkból

2015.06.14. 12:54

Nem unatkoztak a hétvégén a balatoni  és a velencei-tavi vízi rendőrök, az első- és másodfokú viharjelzésben ugyanis több csónakot, vitorlást, szörföt és kajakost kellett kimenteniük, a Balatonnál egy tucatot, a Velencei-tónál pedig egy nap alatt 33-at.

A Balatonon

  • szombaton Balatonlellénél egy vitorlás csónak sodródott a parttól két kilométerre az első fokú viharjelzésben, rajta egy budapesti férfival és egy fiatalkorú lánnyal;
  • szintén szombaton Fonyódnál kellett két pécsi férfit kihúzni a vízből, akiknek a szélben felborult a vitorlása, a parttól 500 méterre;
  • Balatonalmádinál egy szörfös tudott csak rendőri segítséggel visszajönni a partra másodfokú viharjelzésben;
  • Balatonkenesénél pedig egyszerre két vitorlás is megakadt a mederfenéken, ezekről összesen hat embert mentettek ki.

Nemcsak mentettek, de büntettek is a balatoni rendőrök, ugyanis a déli partról több bejelentés is érkezett, hogy vízibicikli-kölcsönzők a másodfokú viharjelzés ellenére is kiadják a bicikliket. Egy zamárdi és egy siófoki kölcsönző ellen ezért szabálysértési eljárás is indult.

A Velencei-tónál is az erős szél miatt kerültek sokan bajba, mert a csónakjuk, kajakjuk vagy vitorlásuk elsodródott vagy beleestek róla a vízbe. A gárdonyi vízi rendőröknek 24 óra alatt 33 embert kellett kihúznia a tóból, többek között kajakozó gyerekeket, elsodródott horgászt és úszásban elfáradt strandolót is.