Hétfőn hazamehet a kórházból a hősies Gripen-pilóta

2015.06.14. 19:55

Várhatóan hétfőn hazamehet a Magyar Honvédség Egészségügyi Központból Kádár Sándor őrnagy, aki szerda délelőtt a Magyar Honvédség meghibásodott Gripenjével kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált a kecskeméti repülőtéren - mondta az intézmény idegsebész főorvosa, Csókay András az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

Egy év múlva akár repülhet is

A pilóta két ágyékcsigolyája megroppant, de már jó állapotban van, egy műanyag mellényt kell majd viselnie - jegyezte meg a főorvos. Az ilyen törések "átépülése" három hónap alatt 60-70 százalékosan megy végbe, egy év alatt 90 százalékosan, 1,5-2 év alatt teljesen meggyógyulhat. Csókay András szerint nincs akadálya, hogy Kádár Sándor egy év múlva újra repüljön.

A Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépének pilótája szerda délelőtt Kecskeméten kiképzési repülésre szállt fel. A pilóta nem sokkal később "deklarált vészhelyzetet" jelentett, mivel többszöri próbálkozásra sem sikerült behúznia a gép orrfutóját, ami így félállásban maradt.

A kényszerleszállás végső szakaszában a pilóta már életveszélyben volt, nagyon rövid idő alatt kellett cselekednie. A Napi Gazdaság szombati számában megjelent interjúban a honvédelmi miniszter azt mondta: a Gripen meghibásodása alapján "arra lehet következtetni, hogy valamilyen szoftverhiba okozta a bajt".

Hasra szállt

A pilóta és a földi személyzet svéd szakemberek bevonásával minden körülményt és tapasztalatot mérlegelt, és még a levegőben megkísérelték elhárítani a műszaki hibát. Mivel ez több mint egy órán át sem sikerült, a pilóta úgy döntött, hogy az üzemanyag kifogyásáig a levegőben tartja a gépet, majd úgynevezett hasraszállást hajt végre a kecskeméti kifutópályán. Mivel a manőver során a gép balra kitört a betonon, a pilóta a protokollnak megfelelően katapultált. Az előzetes vizsgálatok szerint a vadászgép javítható.  • Hírek
  • Hírek