Semjén Zsoltnak fogalma sincs, miről beszél

2015.06.15. 13:01
Nem minden iszlám hátterű ember terrorista, de buddhista hátterű terroristát még nem láttunk

− idézte egyetértőleg Schöpflin Györgyöt Semjén Zsolt a KDNP mai sajtótájékoztatóján. Hogy pontosan milyen asszociációk mentén jutott a miniszterelnök-helyettes a buddhistákig, azt csak tippelni tudjuk. Talán valami olyasmire gondolt, hogy mekkora pech, hogy hozzánk pont Szíriából meg Afganisztánból jönnek sokan, mert a muszlimok között sok a terrorista, és nem Indiából meg Mianmarból, mert ott, a Himalája tövének eldugott kolostoraiban, a színes ruhákban mormogó szerzetesek között egy sincs, pedig őket aztán tényleg annyira, de annyira szívesen befogadná a KDNP.

A gond csak az, hogy buddhista vagy legalábbis magukat annak valló, a nemzetközi fogalmak szerint terroristának minősülő emberek nagyon is léteznek, legfeljebb Semjén Zsolt nem hallott még róluk.

A buddhista többségű Mianmarból a muszlim rohingják jobb híján a tengeren át próbálnak menekülni az őket érő diszkrimináció és terror elől. Csak az utóbbi hetekben, csak az Indexen legalább 10 cikk foglalkozott ezzel, a Time magazin pedig már két éve a címlapon számolt be a muzulmánellenes erőszakot szító buddhista szerzetesekről. De persze nem elképzelhetetlen, hogy minderről Semjén Zsolt még nem értesült.

Az viszont már elég különös lenne, ha az 1995-ös szaringázos, 13 halálos áldozatot követelő tokiói metrótámadásról se hallott volna, amit a buddhista gyökerű Aum Sinrikjo szekta hajtott végre.