Van úgy, hogy elvész egy 26 milliós tanulmány

2015.06.16. 13:31
– Elnézést, nem tudják, hol van az a toborzási tanulmány, amiért 26 milliót fizettek?

– Nem tudunk róla, de keressük.

Országos Roma Önkormányzat, Híd a munka világába, Farkas Flórián.

Hadházy Ákos és Ikotity István LMP-s politikusok újabb sajtótájékoztatót tartottak ma délben a Parlamentben az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), illetve annak Híd a munka világába nevű foglalkoztatási programjával kapcsolatban. Szerintük Farkas Flóriánnak most már tényleg semmi keresnivalója hivatalában.

Frissítés: A cikk végén olvashatja a Híd a munka világába Foglalkoztatási Szövetkezet reakcióját.

Két témáról esett szó a sajtótájékoztatón. Az egyik az ORÖ iskolája, a Dr. Hegedűs T. András Szakiskola volt, amiről kiderült, hogy amikor az ORÖ átvette az iskolát, akkor konkrétan megduplázták a tanulókra lehívott normatívát, miközben a tanulók száma nem változott. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal komoly problémákat, hiányosságokat tárt fel az iskolában a költségvetési támogatások igénylésének, elszámolásának ellenőrzése során.

Hadházy szerint, ha Lázár János következetes, akkor visszahívják Farkas Flóriánt a miniszterelnöki biztosi pozíciójából, mivel korábban úgy nyilatkozott, ha bebizonyosodik róla, hogy csalt, akkor mennie kell.

Hadházy szánalmas kommunikációs trükknek nevezte az ORÖ reakcióját az iskolával kapcsolatos botrány kirobbanása után. Az ORÖ ugyanis azt mondta, megszüntetik az iskola finanszírozását, sőt, feljelentést is tesznek ellene. Miközben valójában az Országos Roma Önkormányzat hivatala gazdálkodott azzal a pénzzel, az ORÖ tehát saját magát jelentené fel a feljelentéssel.

Ikotity szerint az iskola a körülmények, illetve az ORÖ hivatalának áldozata lett. Úgy került kiszolgáltatott helyzetbe, hogy nem ő tehet róla. Pedig az intézményben elkötelezett szakemberek dolgoznak, amely végre nem azt a fajta zsákutcás felzárkóztatási modellt követte, ahol egy szegregált intézményből nincs kitörési lehetőség, hanem komoly programokkal segítették a tanulók felemelkedését. És most a felelősséget rá akarják húzni a csőbe húzott iskolára.

A másik téma a Híd a munka világába nevű, részben uniós finanszírozású foglalkoztatási program. Ezzel kapcsolatban számtalan feljelentés született már, vizsgálat is folyik a programmal kapcsolatban. Hadházyék most arról számoltak be, hogy az Emmi végre megengedte, hogy belenézzenek annak a monitoringvizsgálatnak az eredményébe, amit a botrány kirobbanása után indított a hivatal. Hadházyék szerint eleve furcsa, hogy, miközben tucatnyi ponton merült fel túlszámlázás gyanúja, addig a monitoringvizsgálat csak néhány elemre terjedt ki, szúrópróbaszerűen vizsgáltak néhány tételt.

Az eredmény, hogy két harmincmilliós tételből 9, illetve 7,5 millió forintot vissza kell fizetni. Illetve utóbbinál úgy néz ki, hogy a 30 milliós autóbérlésnél 7,5 milliónyi számlát nem fizetnek ki. De Hadházy szerint nem tartották furcsának a 30 millió forintot az egyébként is drágán beszerzett számítástechnikai eszközök beállítására, installálására, továbbá nem vizsgálták a 2 millió km-re elegendő benzinköltséget, sőt a toborzási tanulmányt sem.

Azt a toborzási tanulmányt, amiről az adatkérés miatt bíróságra menő LMP-s politikusoknak azt mondták a program koordinátorai a bíróság előtt, hogy nem tudnak róla, hogy van, de keresik. Tehát: nem tudnak egy 26 milliós toborzási tanulmányról, de keresik.

Hadházyék találtak viszont a monitoringvizsgálatot átnézve egy újabb tanulmányt: 10 millió forintért készült, és arról szól, hogyan kell berendezni a program központi irodáját.

Híd a munka világába - sajtóközlemény

A projekt szakmai munkáját törvényesen és etikusan végezte és végzi, amit alátámasztanak az eddigi vizsgálati eredmények is. Az egyes vizsgálatok eredményeinek, megállapításainak megkérdőjelezése a vizsgálatot lefolytatató szervezetek (EMMI, NAV) hatáskörébe tartozik, a projekt elfogadja azokat és továbbra is a vizsgálódó szervezetek rendelkezésére áll.

Hadházy Ákos állításával szemben a toborzási tanulmány is, és a projekt teljes iratanyaga hiánytalanul rendelkezésre áll, melyet a nyomozó hatóság lefoglalt. A 10 millió forintos tanulmányt illetően a projekt kijelenti, hogy a nevezett anyag a Híd a munka világába projekt – és későbbiekben a szövetkezet – országos irodahálózatának teljes kialakítási, egységes arculati, valamint belsőépítészeti terveit, továbbá a renderelt látványterveket, tervezett költségvetést, az alaprajzokat tartalmazza. A tanulmányban 22, előzetesen kiválasztott és a leendő paramétereknek megfelelő ingatlan felmérési eredménye szerepel az említett tartalommal, ami ingatlanonként nettó 350 ezer forint költséget jelent. A tényleges kifizetés ebben a témában nettó 7,7 millió forint volt.

A projekt költségvetés-tervezetére irányuló összes észrevétel, kritika és támadás kapcsán szeretnénk leszögezni, hogy a költségvetés-tervezet – miként elnevezése is mutatja – egy tervezet, amelyhez képest a megvalósítás sok esetben eltér. Így történt ez a Híd a munka világába projekt megvalósítása során is; a költségvetés-tervezettől eltérő költéseket minden esetben egyeztettük a közreműködő szervezettel, s minden költségvetési módosítás törvényes és a szabályoknak megfelelő volt. A projekt eddig jelentős megtakarításokkal működött, az eredetileg tervezett költségvetés alig harmadát használva fel.