Megrövidítené a vakációt az Emmi, de hosszabb évközi szüneteket adna

2015.06.16. 10:55

A nyári vakáció előbbre hozásán és lerövidítésén, de hosszabb őszi, téli és tavaszi szüneten gondolkodik az Emmi köznevelési államtitkársága, derült ki az ATV reggeli műsorában.

Azt gondolom, hogy ideje gondolkodni sok ok miatt a hosszú nyári szünidőn. De inkább fogalmazzuk meg arról az oldalról, hogy a tanítási napok számát egy picit másképp rendezni. Lehet, hogy okszerű volna.

- ezt válaszolta az ATV reggeli műsorában Czuinyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár arra a kérdésre, hogy nem túl hosszú-e a két és fél hónapos nyári szünidő.

Az államtitkár később nem mindig jól érthetően fogalmazott. Először azt mondta, hogy sokszor már június közepén borzasztó meleg van (köztudott, hogy az iskolákban egyáltalán nincs légkondicionáló). Később viszont a tanév átrendezése kapcsán azt mondta, "át kell gondolni, hogy a nyári meghosszabbítás miként valósítható meg".

A riporter kérdésére aztán azt mondta, ez nem még hosszabb nyári szünetet jelentene. Épp ellenkezőleg. Inkább azon gondolkodnak, hogyan lehetne praktikusabban elosztani a tanítási napokat. Ennek köszönhetően hosszabb lehetne az őszi szünet, külön nagyobb egység lenne a téli szünet, és a tavaszi szünet sem csak a húsvéti hétvége körüli néhány napot jelentené.

Jó ötlet a nyári szünet megrövidítése?

  • 6013
    Nem, maradjon a két és fél hónapos szünet
  • 3856
    Igen, ha hosszabbak az évközi szünetek, akkor nem bánom a rövidebb nyári szünetet

Azt a köznevelési államtitkár nem mondta ki, de mindez mégiscsak a nyári szünet megkurtításával járna. Nehezen képzelhető el ugyanis, hogy lemondanának a 185 tanítási napos tanévről, amibe sokszor most is alig fér bele az arra az évre előírt tananyag. Czunyiné szavai alapján nem zárható ki, hogy terveik szerint a tanítás június elején, vagyis hamarabb befejeződne, és már augusztus 20. után el kellene kezdeni az iskolát. 

Czunyiné arról a valós problémáról is beszélt, hogy a hosszú nyári szünetben sok szülőnek nehéz megoldani a gyerekek felügyeletét, a nyári táborok pedig igencsak sok pénzbe kerülnek. Nyáron jelenleg nincsen ügyelet az iskolákban. A nyári napköziket az önkormányzatok szervezik. 

Czunyiné szerint ezért azon is el kell gondolkodni, hogy az iskolák és az önkormányzatok közösen oldják meg a jövőben a gyerekek nyári felügyeletét. Az a cél, hogy legyen megfelelő tartalmas kínálat a nyári elfoglaltságokra, és ez ne kerüljön aránytalanul sokba a szülőknek, mondta a köznevelési államtitkár.