Júliustól nem kell tajkártya a véradáshoz

2015.06.16. 17:03 Módosítva: 2015.06.16. 17:44

Miután egy cikkben rámutattunk a bürokratikus gyakorlatra, az Országos Vérellátó Szolgálat a magyar közigazgatásban egyedülálló módon nagyon gyorsan kijavította a hibát: megváltoztatták a szabályokat, így július elsejétől az is adhat vért, aki csak bemondja a taj számát. Többet nem követelik meg a tajkártya felmutatását.

"Ez véresen komoly: változik az OVSZ előírása!" - közölte keddi cikkünkre reagálva az Országos Vérellátó Szolgálat. A mostani előírások szerint a taj szám nyilvántartása szükséges a véradáshoz, de az OVSZ adatbázisának mérete, és a taj szám logikai felépítése miatt az ellenőrizhető akkor is, ha azt csak fejből mondja be a leendő véradó, írta az OVSZ.

Ezt és az életben tapasztalt gyakorlatot alapul véve 2015. július 1-­től az OVSZ informatikai rendszerébe a taj szám rögzítése a véradó által bemutatott igazolvány, irat, lelet, stb., vagy a taj szám véradó általi bemondása alapján is megtörténhet.

A vérellátó ettől függetlenül azt kéri, hogy a véradóknál legyen tajkártya, vagy annak másolata, ami lehet akár egy okostelefonos fénykép is. 

Mint megírtuk, egy olvasónkat azért küldték el a véradásról, mert ugyan tudta a taj számát, sőt az az egyik orvosi papírján az olvasható is volt, de a tajkártyáját nem tudta felmutatni.  

Jákó Kinga főigazgató az Indexnek írt levelében a szervezet nevében önkritikát gyakorolt. Mint írta: nagy súlyt fektetnek dolgozóik kommunikációs képzésére, ezért megütközve olvasták, hogy munkatársuk mogorván elküldte a véradásra jelentkezőt:

Számunkra egyetlen véradó elmaradása is érzékeny veszteség. Kollégánknak nyilván azt kellett volna közvetítenie, hogy számítunk a véradóra, mint minden jelentkezőre, hiányzó tajkártyáját még aznap pótolni tudja, még időben le tudja adni vérét.

A főigazgató ugyanakkor külön kiemelte, hogy az elmúlt években életmentő műtét sohasem maradt el vérhiány miatt. Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy előre tervezett, nem életmentő műtéteknél előfordulhat, hogy átmeneti vérhiány miatt halasztani kell az operációt, vagy a rokonokat, ismerősöket irányított véradásra kérik fel. 

A cikk megjelenése után sok levelet kaptunk, amelyekben hasonló tapasztalatokról számoltak be. Egy 26-szoros véradó például arra panaszkodott, hogy idős kora miatt szeretett volna még egyszer utoljára vért adni. Bár a tajkártyája nála volt, a lakcímkártyája nem, így hiába volt benne a rendszerben mint rendszeresen visszatérő véradó, hiába sikerült azonosítani a személyije és a tajkártyája alapján, végül nem adhatott vért.  

Ez a cikk ne tántorítsa el: adjon vért, és mentsen meg három életet! 

Részletes információkat az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján talál.