Határzár: a Jobbik nem elégedett, fokozná

2015.06.17. 14:06 Módosítva: 2015.06.17. 14:49
A Jobbik üdvözli a kerítés felállítását a magyar-szerb határon, de a párt szerint nem elégséges még ez sem. Az MSZP-sek és a baloldali pártok viszont kiakadtak a dolgon. A DK azt kérdezi, áramot is vezetnek-e a kerítésbe majd.

A pártok is reagáltak Szijjártó Péter bejelentésére, miszerint a kormány úgy döntött, hogy 175 kilométeren, 4 méter magas kerítést húznak fel a magyar-szerb határra.

Jobbik véleménye szerint egy határzár elrendelése nem jelent rendszerszintű megoldást, hosszú távon nem szünteti meg a menekültáradatot. Z. Kárpát Dániel sajtótájékoztatóján az önálló határőrség felállítását és a nyílt menekültszállók zárttá minősítését javasolta.

A párt frakciója később az MTI OS-en keresztül újabb reagálást adott ki, eszerint üdvözlik, hogy a kormány végre érdemi lépést jelentett be a kerítés felhúzásával, amit szükségesnek, de nem elégségesnek minősítettek, ugyanakkor úgy vélik, hogy

ez a lépés bár rövid távon lassítani fogja az illegális bevándorlást, ám a migránsok az embercsempész bandák segítségével közép- és hosszú távon új útvonalakat, más határszakaszokat fognak igénybe venni és azokon keresztül hazánkba szivárogni.

Mint írták, a határzár ugyanakkor nem jelent megoldást a Nyugat-Európából hazánkba visszatoloncolt tömegek által okozott problémákra sem, az ő sorsuk továbbra is bizonytalan.

Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője Brüsszelben nyilatkozott az EUrologusnak a kormány javaslatáról. Azt mondta, a miniszterelnök meglátásai a bevándorlás kezeléséről épp elég radikálisak, de számonkérné rajta, hogy valósítsa is meg őket. "Hogyha az illegális határátlépés megakadályozására technikai eszközöket is bevet a kormány, azzal egyetértek" - mondta Balczó.

A Jobbik egy korábbi frakcióülésén is körüljárták a témát, értékelték a jelenlegi jogszabályt, és megtárgyalták, milyen más lehetőségek adódnak a helyzet kezelésére, emlékezett vissza az EP-képviselő. "Én annyit szóltam hozzá: örülök, hogy látom, hogy szakmailag ennyire felkészülten foglalkozunk a kérdéssel, de hadd mondjam el, hogy egyre vigyázzunk: azon kívül, hogy ezt elmondta Orbán Viktor: előállítani, fogvatartani, kiutasítani, nehogy továbbmenjünk! Itt már akkor géppisztoly kellene. Hanem igenis azt kell mondani: kezdjük el számonkérni, hogy akkor ezt a miniszterelnök oldja meg" - folytatta.

A baloldal viszont kiakadt

Az MSZP elutasítja a kerítés felállítását, mert nem tartja jó eszköznek a menekültkérdés megoldására. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint azt mondta, az európai határok védelméről egyeztetni kell az uniós tagállamokkal, közösen kell megvédeni minden menekültet, és közösen kell megvédeni Magyarország polgárait az illegális bevándorlóktól. "Ehhez józan észre és szakmai egyeztetésre van szükség".

A pártelnök szerint Európában "nem felépíteni kell a szögesdrótot, hanem ahogy 25 évvel ezelőtt is, lebontani azt". A kormány döntése méltatlan ahhoz a Magyarországhoz, amely már egyszer egyesítette Európát - tette hozzá.

Hogyan süllyedhettünk idáig?

- tette fel a kérdést a pártelnök. Majd úgy folytatta: rosszul van attól a gyűlöletkampánytól, amit a Fidesz az elmúlt hetekben folytatott. A nap folyamán bejelentett döntés felteszi erre a koronát - mondta.

Több szocialista politikus a Facebookon jelezte a megrökönyödését. Mesterházy Attila volt elnöknek például káromkodni támad kedve a dologtól:

Nem találok szavakat...pontosabban de, csak az nem tűr nyomdafestéket.

Kunhalmi Ágnes budapesti elnök leidiótázta a Fideszt és a Jobbikot:

Amit tényleg nem vártunk: Orbán és a Jobbik fejezi be, ami Trianonban kezdődött. Ezek az idióták semmit nem tanultak az emberiség történelméből. 

Ujhelyi István alelnök pedig azt az ismert képet posztolta, amelyen Horn Gyula vágja át a kerítést az osztrák-magyar határon:

Van, aki bontja. És van, aki építi...

Posted by Ujhelyi István dr. on 2015. június 17.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője sajtótájékoztatóján azt kérdezte Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminisztertől, mennyibe kerül a szögesdrót felhúzása, a határon állomásozó erők szállása, élelmezése, felfegyverzése.

Arra is kíváncsi volt, hogy vezetnek-e áramot a drótokba, a határon dolgozók kapnak-e lőparancsot, illetve tervezik-e a határzár későbbi kibővítését Románia és Ukrajna irányába is. Gréczy szerint az EU már 3,5 milliárd forintot utalt át erre a célra, miközben Magyarország saját büdzséjéből kevesebbet költ a problémára, mint a készülő felcsúti kisvasútra.

Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András a Facebookon az izraeli falhoz hasonlította a kerítést:

Tessék mondani, a szerb határra emelt szögesdrót, mennyiben fog különbözni a palesztinokat gettóba záró izraeli faltól?

Posted by Schiffer András on 2015. június 17.

Az Együtt képviselője, Szelényi Zsuzsanna még a parlament menekültkérdésről tartott vitanapjára reagálva mondta azt, hogy nem oldja meg a problémát az a parlament előtt lévő javaslat, amelyik határzárat akar létrehozni a menekültek miatt és egyúttal biztonságos országgá nyilvánítaná Szerbiát. Úgy vélte,

egyetlen európai ország, így Magyarország sem tud egyedül megbirkózni a várható menekültáradattal, ebben az ügyben az Európai Uniónak közös megoldást kell kitalálnia.

A politikus kijelentette, hogy az oltalomra szoruló menekülőket minden országnak be kell fogadnia, éppen ezért szerdán tárgyalt javaslat "cinikus és teljes mértékben irreális".

És vajon a Fidesz mit szólt?

A Fidesz üdvözli a kormány szerdai döntését, amely szerint Pintér Sándor belügyminiszternek elő kell készítenie a magyar-szerb határ lezárását - közölte Németh Szilárd, a Fidesz képviselője budapesti sajtótájékoztatóján. A Fidesz-KDNP-frakció szerint a határzár lehetőség arra, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlást Magyarország területére - mondta Németh Szilárd.