Kósa a bevándorlásról: Az EU adatai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal

2015.06.17. 09:26 Módosítva: 2015.06.17. 09:40

A nyár az illegális bevándorlók kedvenc évszaka

– ezt Rogán Antal fideszes frakcióvezető mondta a parlamentben, ahol ma van a menedékjogról szóló törvénymódosítás általános vitája. A módosítást Rogán Antal, Kósa Lajos és Németh Szilárd jegyzi. Rogánék előterjesztésükkel felhatalmazást adnának a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg az úgynevezett biztonságos harmadik országok listáját. Indoklásuk szerint ennek célja, hogy akik ilyen, biztonságos tranzitországból érkeznek Magyarországra, azok ne igényelhessenek politikai menedékjogot.

A fideszes vezérszónok egyébként Kósa Lajos, aki szerint ebben az évben 120 ezer illegális bevándorló lépi át a magyar határt, Rogán pár perccel korábban százezerre tette ezt a számot.

 Ötmillióan vannak úton Európába minden pillanatban 

– mondta Kósa. Szerinte az EU statisztikái amúgy köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, ráadásul a bevándorlóknak csak a töredéke lenne jogosult politikai menedékjogra. 

Az EU-nak Kósa szerint nem bevándorláspolitikája, hanem menedékpolitikája van. Szerinte nyomás nehezedik Magyarországra azért, mert rengeteg menekültet az EU-ból visszafordítanak Magyarországra. Merthogy a szerb hatóságok csak napi 36 menekültet vesznek csak vissza. Ezért szerinte Magyarország csapdában van.

Amúgy Kósa szerint persze nem igaz, hogy minden illegális bevándorló terrorista vagy bűnöző lenne, de vannak köztük olyanok is. Arról is beszélt, hogy nem szabad összekeverni az illegális bevándorlókat azokkal a külföldiekkel, akik törvényesen vannak Magyarországon. Ahogy azokkal a magyarokkal sem szabad összekeverni, akik Európába mennek dolgozni. 

Lehet ezeket az embereket segíteni, de nem itt, hanem a saját hazájukban

– mondta az illegális bevándorlókról. 

A vita fő témája igazából az, hogy kell-e külön tagállami szabályozás vagy összeurópai megoldás szükséges. Jól látszik, hogy a Jobbik és a kormánypártok (Fidesz, KDNP) saját szabályozást akar, míg a többi párt európai megoldást. Ahogyan arról is eltérő a pártok álláspontja, hogy Szerbia biztonságos ország-e, vagy sem. 

Az MSZP-s Harangozó Tamás arról beszélt, hogy a kormánynak nincs bevándorláspolitikája, az elmúlt években semmit nem tett az illegális bevándorlás ügyében, ráadásul szerinte a kormánypártiak egy csomó mindenben nem mondanak igazat. Például abban sem, hogy nincsenek eszközeik az illegális bevándorlókkal szemben, noha a hatályos jogszabályok sok eszközt adnak a hatóságok kezébe. Holott Harangozó szerint a menekültkérdés valódi kihívás, de európai megoldás kell. Márpedig szerinte Orbán Viktor a kerékkötője bármilyen európai megoldásnak, csak a propaganda van. 

Harangozó azt is mondta, hogy a szavazásban az MSZP nem vesz részt, mert ez szerintük nem vita és nem a valódi kérdésekről van szó. 

Az MSZP-frakció kivonult a teremből.

A Jobbik nevében Mirkóczki Ádám beszélt. A menekülttáborokat zárttá tenné a Jobbik – derül ki a szavaiból. Mirkóczki szerint a menekültek most úgy laknak, mintha egyetemista kollégisták lennének.  A Jobbik szeretné visszaállítaná a határőrséget, valamint azt is elérné, hogy vissza lehessen toloncolni mindenkit, aki nem politikai menekült. A Jobbik szerint nincs összeurópai megoldás, ezt a kérdést nem lehet egységesen kezelni, tagállami szinten kell kezelni ezt a dolgot.

Z. Kárpát Dániel a másik jobbikos vezérszónok. Szerinte bűn, hogy az MSZP nem hajlandó részt venni a vitában, noha annak idején éppen ők riogattak 23 millió románnal.  

Schiffer András az LMP vezérszónoka, szerinte veszedelmes, hogy a bevándorláspolitika pártpolitikai hiszti, merthogy ez ennél komolyabb téma, és igenis válság van. Schiffer szerint az is veszedelmes, hogy a terrorizmust összekeverik a bevándorláspolitikával. Az LMP politikusa úgy véli, fontos lenne a kérdésben egy mélyebb európai integráció, mert ha nincs közös megoldás, akkor a perifériaállamok járnak rosszabbul. Ebben a kérdésben tehát az LMP nem ért egyet a Jobbikkal.

Schiffer arról is beszélt, hogy vannak olyan konkrét esetek, amikor például Szerbia sem számít biztonságosnak, tehát nem szabad megfosztani a menekülteket attól, hogy bizonyítsák, hogy menekültek.

Az LMP-s politikus a globalizmust, a kizsákmányolást, a neoliberalizmust is felelőssé teszi az illegális bevándorlásért. 

Az Együtt nevében Szelényi Zsuzsa beszélt, ő is azt mondja, hogy a menekültkérdést nem lehet tagállami, hanem csak európai, globális szinten megoldani. Szelényi szerint Szerbiában veszélyben vannak a menekültek, és hiába a határ, „attól még Szerbia nem lesz biztonságos”. 

Az LMP-s Szél Bernadett azt kérdezte a kormánypárti képviselőktől:

Mit profitált Magyarország a plakátkampányból? Mondják már meg!

Aztán választ is adott a kérdésére: „Semmit.”

Kontrát Károly államtitkár nem is nagyon tudott erre a kérdésre reagálni. 

Fodor Gábor is megszólalt a vitában. Szerinte közös megoldás kell a problémára. Ezután – mily meglepő – a kormány bevándorláspolitikáját bírálta. Fodor szerint sem biztonságos ország Szerbia.