Nem lesz hatóság a gyermekjóléti szolgálat

2015.06.17. 13:46 Módosítva: 2015.06.17. 15:24

Július elsejétől leválasztják a gyermekjóléti szolgálatokról a hatósági feladatokat, hogy csak a szolgáltatásokra tudjanak koncentrálni. Jövő január elsejétől pedig egyesítik a gyermekjóléti és a családsegítő központokat a párhuzamosságok megszüntetése érdekében, és azért, hogy összeérjenek az információk, és együtt hasznosuljanak a család számára - közölte az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az MTI beszámolója szerint.

Czibere Károly a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központban tartott sajtótájékoztatón hozzátette, az intézmények új neve család- és gyermekjóléti szolgálat lesz. járásonként létrehozzák a járásközponti önkormányzati fenntartású család- és gyermekjóléti központokat, amelyek száma ezzel országos szinten 48-ról 198-ra fog emelkedni.

Mint az államtitkár elmondta, a kormány meg kívánja erősíteni a szolgálatokat több intézkedésen keresztül. Szintén 2016-tól növelik a szolgálatok támogatását 10 százalékkal, tehát a jelenlegi 4,5-5 milliárd forinthoz jön még évi 460 millió forint.

Emellett az idén július elsejétől évi 15,3 milliárd forinttal nő az ágazatban dolgozók bérére fordítható összeg, amelyet főként a magasabb végzettségű szakemberek kapnak majd bérkiegészítésként. Mivel a gyermekjóléti szolgálatoknál főleg magasabb végzettségűek dolgoznak, azt remélik, hogy a szolgálatoknál dolgozók anyagi megbecsülése jelentősen tud javulni júliustól - mondta az államtitkár.