A nyári szünetben is százezreket autóznak el a képviselők

2015.06.17. 07:22

A nyári szünetben is használhatják ingyenes tankolásra jogosító, névre szóló benzinkártyáikat a parlamenti képviselők, és a Blikk összeállítása szerint

harminc képviselő szokott havonta  százezer forintnál többet tankolni

A lap által az Országgyűléstől kikért havonkénti benzinkártya-nyilvántartásából az is kiderül, hogy tavaly augusztusban 110 képviselő több mint 9 millió forintért tankolt – egyébként összesen 136-an kértek benzinkártyát. 

A nyári rekorder a fideszes Ágh Péter volt, aki 237 ezer forintnyi közpénzt költött benzinre tavaly augusztusban, pedig a szombathelyi képviselőnek nem is kellett az ülésekre felautóznia. Ágh a választókerületi rendezvényekkel, illetve a parlament törvényalkotási bizottságának hetenkénti ülésezéseivel magyarázta a számlát, és azt is elmondta, hogy az üzemanyagkártyán felül  saját zsebből havi minimum 40-50 ezer forintnyit tankol.

A szocialista  Legény Zsolt a nyáron sem szünetelő frakcióülésekkel , illetve választókerületi vizitjeivel magyarázza a hasonló mértékű költést, és ő is előjött azzal, hogy saját pénzből is szokott tankolni:

Tudom, hogy soknak tűnik, de higgye el, a hónap vége felé már a saját pénzemből tankolom az autómat.

Az abszolút tankolási csúcstartó a fideszes Tilki Attila, ő 2014 decemberében 291 ezer forintért tankolt, ami 360 forintos benzinárral és 8 literes átlagfogyasztással számolva mintegy tízezer kilométeres futást jelent. Kis fejszámolással kikövetkeztethető, hogy miután a parlament szempontjából az ünnepek miatt ez egy csonka hónapnak számít, így Tilkinek ekkora fogyasztás mellett napi 300–350 kilométert kellett autóznia.

A Blikk a bőkezű szünidei juttatást azzal állítja szembe, hogy az óvónőknek a nyári időszakban le kell mondaniuk a tízezer forintos bérlettámogatásukról.