A magyar fal miatt a csehek is szigorítanak

GettyImages-551258857
2015.06.18. 20:46 Módosítva: 2015.06.18. 21:04

Tekintettel a Magyarországon kialakult helyzetre a cseh hatóságok megerősítették a Magyarország felől érkező vonatok, illetve a közutak ellenőrzését - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter csütörtökön este Prágában a cseh képviselőház bevándorlással foglalkozó rendkívüli ülésén.

"Pontosabbakat erről nem mondhatok, nem akarok útmutatást adni azoknak, akik ki akarnák kerülni az ellenőrzéseket" - szögezte le Chovanec.

A képviselőház rendkívüli ülését az ellenzéki pártok kérésére hívták egybe.

Az MTI beszámolója szerint a cseh belügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a probléma kapcsán sok szó esik Görögországról és Olaszországról, amelyeken keresztül a menekültek megpróbálnak bejutni az Európai Unióba, de "már kevesebb figyelmet kap Magyarország, amelyen keresztül új út alakult ki" Európába. Magyarország erre reagált a falépítésről szóló döntéssel - jegyezte meg Chovanec. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a belső schengeni határok ellenőrzésének bármiféle megerősítése hatással van azokra az országokra, amelyek külső schengeni határral rendelkeznek."Ez a hatás mutatkozott meg Magyarország esetében is, miután Ausztria és Németország szóba hozták határaik ellenőrzésének megerősítését" - mutatott rá a miniszter.

Bohuslav Sobotka kormányfő kijelentette: Csehország támogatja azt az elképzelést, hogy menekülttáborokat létesítsenek Észak-Afrikában, valamint azt is, hogy a szervezett bűnbandák által a menekültek Európába juttatásához használt hajókat elsüllyesszék.

"Készen állunk arra, hogy ezeket a terveket pénzügyileg vagy szakértőkkel is támogassuk" - húzta alá a miniszterelnök. Megjegyezte, hogy Prága már hasonló támogatást nyújt néhány jordániai menekülttábornak. Ugyanakkor megismételte a cseh kormány álláspontját, hogy elutasítja az Európai Bizottság által javasolt menekültkvótákat, és a kérdés kezelését nemzeti hatáskörben kívánja tartani.

Eközben Macedóniában csütörtökön módosították a menedékjogi törvényt, lehetővé téve, hogy a törvénytelenül az országba belépők ne kerüljenek börtönbe, ha három napon belül elhagyják az országot.A jövő héten hatályba lépő módosítás értelmében az illegális bevándorlók ezentúl regisztráltathatják magukat a hatóságoknál a határon vagy a legközelebbi rendőrőrsön. Ezt követően az ideiglenes menekültstátus birtokában 72 órás határidőt kapnak arra, hogy menekültkérelmet nyújtsanak be, vagy távozzanak az országból. A háromnapos haladék arra is lehetőséget teremt, hogy ez idő alatt legálisan átutazzanak az országon.

A menekültkérelem benyújtása után ugyanis használhatnák a közösségi közlekedést, a vonatokat és buszokat, vagy akár taxiba is ülhetnének. Ez eddig tilos volt a bevándorlók számára, akik emiatt arra kényszerültek, hogy gyalogosan vagy kerékpárral vágjanak át az országon Szerbia felé, ahonnan már bejuthatnak egy szomszédos EU-tagországba, Magyarországra, Romániába vagy Horvátországba. A törvénymódosítás egyúttal biztonságosabbá teszi macedóniai tartózkodásukat. Februárban egy vonat 14 bevándorlót gázolt halálra, akik éjjel a síneken gyalogoltak a határ felé. További problémát okozott, hogy sokukat bűnbandák kirabolták.