Az osztrák államfő szerint rossz irány a határzár

2015.06.18. 19:37

Heinz Fischer az ausztriai látogatásra érkezett Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján beszélt a magyar-szerb határon tervezett kerítésről.

Az osztrák államfő kifejtette, nem tartja jó elképzelésnek azt, hogy kerítéssel próbálják megoldani a menekültkérdést Európán belül. Úgy vélte, hogy ez a fajta politika új falakat teremt az országok között.

Az MTI tudósítása szerint Heinz Fischer úgy vélekedett: a menekültügyi problémát európai szintű koordinációval és szolidaritással, az érdekek kölcsönös figyelembevételével és közös erőfeszítésekkel lehet megoldani. Ha emberek élete kerül veszélybe, nem szabad őket cserbenhagyni - mondta az osztrák államfő.

Kolinda Grabar-Kitarovic nem kívánta kommentálni a magyarországi terveket, de elmondta, hogy Horvátország nem szándékozik hasonló lépéseket tenni. Hozzátette, országának az az érdeke, hogy átfogó megoldást találjon a menekültügy problémájára. A horvát államfő amellett foglalt állást, hogy a migráció gyökereit kell megvizsgálni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón jelentette be: a kormány utasította a belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását, amely egy négy méter magas kerítéssel történhet meg. Közlése szerint a magyar-szerb határon 175 kilométer hosszú szakaszról van szó. Mint mondta, Magyarország a kerítés felépítésével semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséget, semmilyen nemzetközi szerződést nem szeg meg.