Márk
13 °C
28 °C

Bírsággyárat csinálnak három belvárosi kereszteződésből

2015.06.18. 19:25
Gőzerővel folyik az előkészítése annak, hogy kamerarendszerek kerüljenek több forgalmas VII. kerületi kereszteződésbe. Két önkormányzat dolgozik azon, hogy az autósok gyakorinak tűnő szabálytalankodásából jelentős bevétel keletkezzenek a közel jövőben.

A napi.hu információi szerint összesen két polgármester négy hivatala foglalkozik azzal, hogy köztéri kamerákat szereljenek fel belvárosi kereszteződésekben.

Eddig is közkeletű vélekedés volt, hogy a fővárosban nem is annyira a bűnmegelőzés a cél a kamerarendszerek telepítésnél, hanem a nettó pénzbehajtást - de arra még nem volt példa, hogy ezt egy önkormányzati előterjesztésbe is leírják.

Az előterjesztés a fővárosi közgyűlés napirendjére kerül, az ügylet előadója Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere. Az előterjesztésből tudható, hogy az ügynek már számos előzménye van: Tarlós István, Vattamány polgármester, valamint a fővárosi és az erzsébetvárosi önkormányzati rendészetek már megállapodtak abban, hogy Erzsébetváros "önként vállalja át (...) meghatározott közterületek vonatkozásban a jogszabályban meghatározott közlekedési szabályszegések esetén a közigazgatási bírság kiszabását"

A fővárosi közgyűlés elé kerülő javaslatban Vattamány Zsolt polgármester kifejti, hogy a Erzsébet körút-Wesselényi utca, az Erzsébet körút-Király utca, valamint a Dózsa György út és az István út (a Városliget sarkán) lévő kereszteződésekben "indokolttá vált a képfelvevők elhelyezése az egyre gyakoribb közlekedési szabályszegések hatékonyabb észlelése és bizonyítása érdekében" a fővárosban közlekedők között közismert, hogy a három kereszteződés forgalma magas, hiszen mind a Király utca, mind a Wesselényi nagy átmenőforgalmat bonyolít. Ezen nagy forgalmú főútvonalak a még forgalmasabb nagykörutat keresztezik.

A gyakori szabálytalankodásra forgalomszervezési, technikai választ kellene adni az illetékes önkormányzatoknak vagy a közlekedésért felelős BKK-nak, ám láthatóan nem ebbe az irányba mozdul az előterjesztés.

A kereszteződésekben amúgy van térfigyelő kamera, ám azok szerencsétlen felhelyezése miatt nem lehet piroson áthajtások dokumentálásra használni, arról nem beszélve, hogy azok technikailag nem alkalmasak erre. A rendőrség csak most vezeti be azon trafipaxokat, amelyek majd alkalmasak lesznek a piros lámpán való áthajtás dokumentálásra, igaz még a traffipaxok sebességmérő funkciójával is komoly bajok vannak. Az előterjesztést várhatóan "csont nélkül" megszavazza a fővárosi közgyűlés, így az előterjesztés szövege szerint a kamarák kihelyezése "a főváros közrendjének, közbiztonságának további erősödést és fejlődését szolgálná."