Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Ki kell bővíteni a debreceni menekülttábort

2015.06.18. 14:38 Módosítva: 2015-06-18 14:44:48

A 830 menekült elhelyezésére tervezett debreceni befogadóállomáson jelenleg rekordszámú, 1474 migráns tartózkodik, a táborban kapacitásbővítésre van szükség - közölte a Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott csütörtökön sajtótájékoztatón.

Konténertábort építenek

Rácz Róbert, a megyei államigazgatási kollégiumnak a menekülttáborba kihelyezett ülése után az MTI-nek elmondta: a Magyarországra érkező migránsok hatvan százalékának hatósági ügyintézése nehezedik a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) észak-alföldi regionális igazgatóságára.

Az arányokat jól érzékelteti, hogy az év első öt hónapjában az igazgatóság 31 327 bevándorló ügyében folytatott eljárást, és mindössze húsz esetben állapította meg a menekültügyi státus jogosságát. Oltalmazotti státust 54-en kaptak, a többi migráns nagy többsége, 65-70 százaléka, több mint 20 ezer menekült esetében nem tudták befejezni a vizsgálatot, mert nyomuk veszett.

Komoly kritikákat kaptak
Komoly kritikákat kaptak

A debreceni helyzetre utalva Rácz Róbert közölte: a bevándorlási hivatal és a rendőrség "ura a helyzetnek". Hozzátette: a múlt évben és az idén nem érkezett olyan lakossági panasz, ami a menekültekhez kötődik. Harhai Zsolt, a BÁH regionális igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: naponta 100-150 új menekült érkezik a táborba, ahol fejlesztéseket kezdtek.

A mintegy száz család kulturált elhelyezésére alkalmas körlet kialakítása mellett sürgős esetben 300 személy befogadását lehetővé tevő konténertábor felépítésének az infrastrukturális hátterét teremtették meg a napokban.

Kemény kritikák kívülről, belülről

Mint azt június elején megírtuk, az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága, az ECRI által frissen közzétett jelentés nagyon komolyan elmarasztalta Magyarországot a befogadóállomásokon tapasztalható körülmények miatt. Mint írták, a létesítmények túlzsúfoltak, a higiénia és a biztonság gyors romlásnak indult. Durva a bánásmód, nincs elég mód jogi segítség vagy civil társadalmi támogatás igénybe vételére.

Az őrizet körülményeit egyébként a legfelsőbb szinteken, magyar oldalról is bírálták. Az alapvető jogok biztosának sokkoló jelentését ebben a cikkünkben ismertettük. 

Orbán Viktor május közepén jelentette be, hogy be akarja záratni a kormány a debreceni menekülttábort. Mint mondta,

azt akarjuk, ne jöjjenek többen. Akik itt vannak, menjenek haza! Ezt a tábort nem fejleszteni kell, hanem bezárni, a benne lévőket haza kell küldeni!

De mint megírtuk, a tábor bezárása kivitelezhetetlen, ugyanis egy EU-s támogatási szerződés is köt a fenntartására.