Még mindig tart Andy Vajna átvilágítása

2015.06.18. 13:32 Módosítva: 2015.06.18. 14:23

Még nem fejezte be az Alkotmányvédelmi Hivatal Andy Vajna kormánybiztos nemzetbiztonsági átvilágítását - az Index információi szerint egyebek mellett erről is tájékoztatták a titkosszolgálatok vezetői a parlamenti képviselőket az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának csütörtök délelőtti ülésén. 

Ezen kívül szóba került a menekültellenes plakátok rongálása, valamint a határzár is. Úgy tudjuk, az ülésen nyilvánvalóvá vált, hogy még nincsenek konkrétumok, egyelőre azon agyalnak az illetékes szervek, hogy milyen legyen a "műszaki akadály", merthogy ők így nevezik a leendő kerítést. A műszaki, technikai jellegű információk miatt mindenesetre elég sok minősített adat (értsd államtitkot) hangzott el ezzel kapcsolatban az ülésen, ezért erről bővebben nem sikerült megtudnunk többet.

Ugyanakkor az MTI-nek Molnár Zsolt, a bizottság szocialista tagja azt nyilatkozta, hogy mind a NATO-ban, mind az Európai Unióban megvannak az előírásai, hogy kell kinéznie egy a határ védelmét szolgáló kerítésnek, és a bizottsági ülésen kapott tájékoztatás szerint a kormány ezeknek megfelelőt tervez.

A titkosszolgálat vezetői beszéltek arról is, hogy valóban lehallgatott a szolgálat egy ügyvédi irodát, de azt állították, hogy egy konkrét ügy miatt, azaz célzottan, ami nem törvényellenes. (Az Ügyvédi  Kamara egyik tagja jelezte, nem hivatalos, de megbízható információk szerint egy-két irodát "teljes egészében lehallgatnak" állami szereplők.)

A paksi bővítés is téma volt, ebben az ügyben a képviselőkkel közölték: bár nem titkosak a beruházás adatai, de nem is közérdekűek, tehát nem a nyilvánosságra tartoznak.