Az Emmi megvétózhatja a Pannon Egyetem műszaki karának kiválását

2015.06.18. 09:42 Módosítva: 2015.06.18. 09:43

Nem biztos, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma mint fenntartó hozzá fog járulni a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának kiválásához, értesült az Index. Palkovics László felsőoktatási államtitkár az Index kérdésére azt mondta: az állam mint fenntartó az olyan kiválásokhoz nem járul hozzá, amely rosszabb helyzetbe hoz egy jól működő intézményt, az integrációnak ez nem lehet célja.

A Pannon Egyetem műszaki kara nemrég bejelentette, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez szeretne csatlakozni, miután több mint tíz éve együttműködik a Pázmány Információs Technológiai és Bionikai Karával. A Pannon Egyetem szenátusa közben az intézmény egysége mellett állt ki szerdán, és visszautasított minden, annak megbontására irányuló kezdeményezést.

A kiválásról szóló kezdeményezésről a végső szót az Emberi Erőforrások Minisztériuma mint fenntartó mondja ki. Palkovics László az Index kérdésére azt mondta: alaposan meg fogják vizsgálni a kiválás és a másik egyetemhez való csatlakozás következményeit. Az integrációnak csak akkor van értelme, ha az javítja a minőséget, mondta Palkovics László. Az államtitkárság álláspontja szerint a Pannon Egyetem kiválóan működő és sikeresen menedzselt hálózatos egyetem, amely jelenlegi formájában megfelelően működik a Veszprémben, Nagykanizsán, Pápán, Székesfehérváron és Szombathelyen működő karokkal, képzési helyekkel.

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara azzal indokolja kiválási szándékát, hogy együtt fejlődött a Pázmány Információs Technológiai és Bionikai Karával, és "az eddig párhuzamosan fejlesztett két kar nemzetközi szintű elismertetéséhez, valamint hosszú távú fenntarthatóságához ma már nem elegendő a kialakult intézményközi együttműködés". A csatlakozást Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezetősége és fenntartója is támogatja, közölte a Pázmány rektori hivatala.

A Pannon Egyetem szenátusa azonban jogilag aggályosnak, etikailag pedig kifejezetten elítélendőnek tartja, hogy a Műszaki Informatikai Kar kari tanácsa a kiválásra vonatkozó kezdeményezés előtt nem egyeztetett az egyetem döntéshozó testületeivel, a társkarokkal, a régió önkormányzataival és gazdasági szereplőivel. Az MTI szerint fel is szólították a kari tanácsot, hogy rendkívüli ülésen haladéktalanul vonja vissza csatlakozási kezdeményezését a Pázmányhoz.

A szenátus különösen azt tartja etikailag elfogadhatatlannak, hogy Friedler Ferenc rektor "a vezetésére bízott intézmény jövőjét és hírnevét súlyosan veszélyeztető folyamatban meghatározó szerepet vállalt". A Pannon Egyetem kommünikéje szerint a szenátus szerdai ülésén a rektor felelősségét elismerve bejelentette, hogy a június végéig fennmaradó hivatali idejében az intézmény stratégiai ügyeinek tárgyalási, képviseleti jogáról lemond.

A Pannon Egyetem július 1-jén hivatalba lépő új rektora, Gelencsér András a szenátus szerdai ülése után azt mondta: a testület tagjai 19 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett szavazták meg az egyetem egysége melletti állásfoglalást.