Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Kész a vádirat az Orbán-imázsvideó főszereplője ellen

2015.06.19. 15:39
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt vádat emelt az ügyészség a NYÍRVV Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. két vezetője és egy harmadik személy ellen. Egy éve Bocskai Péter az önkormányzati cég ügyvezetője még Orbán Viktor imázsvideójában szerepelt házigazdaként, pedig akkor már rég feljelentés volt ellene.

A Nyíregyházi Járási Ügyészég június 12-én vádiratot nyújtott be a Nyíregyházi Járásbírósághoz három személy, köztük a NYÍRVV Kft. vezetői ellen.

Az ügyészség sajtószóvivő helyettese, Toma Attila arról tájékoztatta a helyi sajtót, hogy a büntetőperben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádolják majd az érintetteket.

Az önkormányzati cégnél lefolytatott vizsgálat eredményeiről Toma nem árult el részleteket, de az már 2012 óta ismert, hogy a NYÍRVV egyik felügyelő bizottsági tagja indította el az ügyet.

Orosz Zoltán 50-100 millió forint közötti összegű fiktív számlázás gyanújával tett feljelentést Bocskai Péter ügyvezető igazgató és Dicső Péter ellen. Orosz korábban azt mondta, hogy az önkormányzati cégnél olyan felújítási munkákat számláztak le és fizettek ki, amelyeket a valóságban nem, vagy nem úgy végeztek el, ahogy azokat a dokumentumokban feltüntették.

Orosz Zoltánt a feljelentés megtétele után több munkatársával együtt kirúgták a cégtől, sőt közben a feljelentés alapjául szolgáló dokumentumok megszerzése miatt a cégvezetők be is perelték, sőt Orosz szerint Nyíregyházán boszorkányüldözés indult ellene.

A városi rendőrségnél megkezdett nyomozást 2014-ben magához vonta a Nemzeti Nyomozó Iroda, majd augusztusban be is gyanúsította Bocskaiékat.

A nyírségi városban a nagy port felvert ügy ellenére a fideszes városvezetés bizalma máig sem rendült meg a cégvezetésben: NYÍRVV honlapja szerint az ügyvezető továbbra is Bocskai Péter.

Annyira nem, hogy a javában tartó nyomozás ellenére a Bocskai-család tavaly márciusban a Fidesz propagandagépezetébe is bekerült.

A 2014-es országgyűlési választás kampányában Bocskaiéknál készült Orbán Viktorról egy családlátogatós videó. Az erősen szappanoperás hatású videó forgatókönyve szerint miniszterelnöknek Bocskai Fidesz-rajongó fia írt levelet, és hívta meg magukhoz egy személyes látogatásra. A videó szerint Orbán válaszolt is a 16 éves fiú "intelligens levelére", majd a meghívásnak is eleget tett.

Az önkormányzat szerint megilleti az ártatlanság vélelme

A nyíregyházi önkormányzat Rendes Sándor szóvivő keresztül azt közölte, hogy a városvezetés szerint a NYÍRVV Nonprofit Kft. Bocskai Péter vezetésével az elmúlt években sikeresen és eredményesen végezte tevékenységét a város szolgálatában. A cég ügyvezetője tisztázhatja majd igazát a jogi eljárás során, addig azonban számára is, mint minden magyar állampolgárnak jár az ártatlanság vélelme. Ezért semmi sem indokolja az ügyvezető visszahívását posztjáról. Az önkormányzat osztja Szabó István, Bocskai Péter jogi képviselője álláspontját, amely szerint a nyomozó hatóság nem megfelelően tárta fel a tényeket és téves következtetéseket vont le az eljárás során.