Ervin
14 °C
22 °C

Ajándék lehetne az ellenzéknek a kerítés, de leblokkoltak

2015.06.19. 11:00
Nem született erős ellenzéki válasz a kormány által bejelentett szerb-magyar kerítésre. A Jobbik nem tud mit kezdeni azzal, hogy a Fidesz lenyúlta a korábbi ötletét. Az MSZP pedig nem akart zsigeri reakciót, előbb a jogi hátteret és a szavazói véleményét akarja látni.

Nehezen találja a fogást a baloldali ellenzék és a Jobbik is a szerb-magyar határra ígért kerítésen. Szijjártó Péter szerdán jelentette be, hogy 175 kilométeren négy méter magas kerítést húz fel a kormány a délről érkező bevándorlók visszatartására, ami átlagos esetben ajándék lehetne az ellenzék számára.

Orbán Viktor ugyanis ezzel a döntéssel azt kockáztatta, hogy a nyilvánosság előtt egy "új vasfüggöny" felhúzójaként, egy jobbára diktatúrákban alkalmazott eszköz bevezetőjeként jelenik meg. A kerítésépítés a költségei miatt ráadásul a demagóg reakcióknak is nagy teret ad (hány éhező gyermek ebédje, ápolónő fizetése stb... jön ki a kerítésre szánt tízmilliárdokból). A Fidesznek attól is tartania kellett, hogy olyan embereknél is elszakad a cérna, akik amúgy támogatják a keményebb fellépést a bevándorlók ellen.

Ehelyett nemhogy nagy tiltakozás, tüntetés, populista visszavágás nem volt, hanem még egy igazán odamondós közlemény se jött össze az ellenzéknek. A baloldalnak és a Jobbiknak más-más okok miatt okoz fejtörést ez a kerítés, válasszuk is külön.

A Jobbiknak megint lenyúlták egy ötletét

A Jobbiknak azért nehéz fogást találnia a kerítésen, mert a fizikai határzár eredetileg a párt ötlete volt. Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere már januárban egyértelműen kimondta, hogy

a határon felépített kerítés az egyetlen megoldás, amely mellé rendőröket is állítana.

Jelezte, hogy hivatalosan is előterjeszti ötletét.

A Jobbiknak így nem maradt más választása, mint tapsolni az ötletnek, és valahogy ráígérni. Z. Kárpát Dániel frakcióvezető-helyettes és Mirkóczki Ádám szóvivő a szerdai közleményükben üdvözölte is a kormánydöntést, és a menekülttáborok zárttá tételét, illetve az önálló határőrség visszaállítását sürgette. 

A Jobbiknak tehát kényszerűen szembe kell néznie azzal, hogy megint lenyúlta a kormány egy ötletét, és bevándorlási kérdésben már nehéz jobbról előznie a Fideszt. Ezt pár hónapja a parlamentben ki is mondta Z. Kárpát. A témáról így ezután le is jött a párt, pénteken ismét a Quaestorról hirdetett sajtótájékoztatót, erősítve azt elméletet, hogy a kormány el akarja terelni a figyelmet a számára kellemetlen témákról. 

Az MSZP-ben nem akartak érzelmeket

Az MSZP-nek egyszerűbb dolga lett vola látszólag. Hiszen a kerítés szimbolizálhatja mindazt, amiről a baloldali politikusok hónapok, évek óta beszélnek (Orbán a múltba megy vissza, bezárkózó államot épít, a diktatúrák eszközeit használja stb...). Ehelyett Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán a következő, erősnek nem igazán nevezhető reakcióval állt elő:

józan észre és szakmai egyeztetésre van szükség.

Szerinte az európai határok védelméről egyeztetni kell az uniós tagállamokkal, "közösen kell megvédeni minden menekültet, és közösen kell megvédeni Magyarország polgárait az illegális bevándorlóktól".

Az országos elnökséggel többször is szembekerülő budapesti vezetés csütörtökön azért erősebben reagált. Kunhalmi Ágnes budapesti elnök látványosan egy kerítéssel zárta le a Fidesz budapesti Lendvay utcai székházát. Azt üzenték, hogy a gyűlöletkampányt folytató politikusoknak "rács mögött" lenne a helyük. A helyszínen budapesti szocialisták voltak jelen, az országos elnökségből senki. Mesterházy Attila volt pártelnök a Facebookra írta ki, hogy nyomdafestéket nem tűrő szavak jönnek a szájára. 

Az Index információja szerint az MSZP többszólamú, bizonytalankodó reakciójának az az oka, hogy az országos pártvezetés szerdán lehűtötte a "zsigerileg kiboruló" szocialistákat. Tóbiás a sajtótájékoztatóján is csak annyiban pengetett érzelmi húrt, hogy "rosszul van a Fidesz gyűlöletkampányától". 

Tóbiásék akarták kerülni, hogy érzelmi reakció szülessen úgy, hogy sem a jogi, diplomáciai hátteret nem ismerik, sem friss kutatásaik nincsenek arról, hogy az embereknek mi a véleményük. Egy MSZP-s azt magyarázta, hogy a szocialista szavazók többségének véleményét sem ismerik a kérdésben. Nagy tiltakozásra is az MSZP-től nem számíthatunk a közeljövőben.

A többi baloldali párt egy-egy közleményben, sajtótájékoztatón reagált. De mivel ezeket nyilvánvalóan nem hangolták össze, az országos hatásuk elég csekély volt.