Trócsányi: Csak néhány hónapig kell a kerítés

K  AP20150615056
2015.06.22. 17:37 Módosítva: 2015.06.22. 21:02

Trócsányi László igazságügyi miniszter hétfői parlamenti meghallgatásán azt mondta, hogy belátható időn belül megszűnhet a déli határon a még el sem készült kerítés, írja az InfoRádió.

Most néhány hónapról van szó, amit meg kell oldani véleményem szerint. Ezt az ügyet nagyon nehéz kezelni, ráadásul azt hozzá kell tenni, hogy a vajdasági magyarok ezt örömmel fogadják.

Majd egy kérdésre válaszolva azt közölte, hogy

ha nincs rá indok, akkor értelmetlen fenntartani.

Ugyanakkor a Portfólió úgy tudja, hogy költségvetés általános tartalékából fogják fedezni a magyar-szerb határon felépítendő kerítést. Az építés költségének konkrét összege egyelőre nincs meg, de Banai Péter államtitkár a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérbeszélgetésén sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta a sajtóban megjelent, több tízmilliárd forintról szóló számokat.

A védvonalról az elképzeléseket Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztésében tárgyalja majd a kormány, amely tartalmazni fogja a költségekről szóló kalkulációkat is - mondta.

A 100 milliárd forintos általános tartalékból eddig a kormány 39 milliárd forintot csoportosított át. A szabályok szerint az első félévben a tartalék 40 százaléka köthető le. A második félévben tehát még lesz pénz.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek augusztus 1-jéig kell fedezetet biztosítania egy 175 kilométeren 4 méter magasságban felépítendő ideiglenes kerítéshez.

A kerítés megépítése Lázár János szerint 20-25 milliárd forintba fog kerülni.    • Bérelnék
  • Bankszámla