Mocsai Lajos díszdoktorijától kinyílt a bicska a professzorok zsebében

000 DV1290965
2015.06.22. 07:27

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora díszdoktori címre terjesztette elő Mocsai Lajost, de a véleményező testületként eljáró doktori és habilitációs tanács a napokban nagy többséggel leszavazta az előterjesztést.

A Népszabadság szerint az előterjesztés nem maradt visszhang nélkül: óriási felháborodást keltett az egyetem tekintélyes tudományos munkássággal bíró tudósai, professzorai és tanszékvezetői körében, hogy a tavaly, vitatott körülmények között a Testnevelési Egyetem rektorává kinevezett kézilabdaedzőt felterjesztették.

A lap meg nem erősített információi szerint ezért végül egyetlen támogató voksot kapott, míg kilencen vagy ellene szavaztak, vagy tartózkodtak.

Az egyetemen ezután híre ment, hogy Mocsai díszdoktorságát sikerült megakadályozni, s ez nagy tetszést aratott azok körében, akik úgy vélik: jelentősen rontaná a DE presztízsét, ha feltehetően politikai nyomásra sikerülne átverni Mocsai díszdoktorrá avatását, elvégre ezt a kitüntető címet eddig csak azok kaphatták, akik kiemelkedő tudományos teljesítményt tettek le az asztalra.

Ám legfrissebb értesüléseink szerint az ügy még nem zárult le, mert újabb próbálkozás történt a szándék megvalósítására: most úgynevezett egyéni előterjesztés formájában terjesztik a szenátus elé szó szerinti formában ugyanazt az előterjesztést, amit a doktori és habilitációs tanács már elutasított. A kérdés a szenátus június 25-i ülésén kerül napirendre.  • Hírek
  • Megtakarítás