Piroska
-1 °C
5 °C

Orbán sunyi embernek nevezte Vona Gábort

Vége
HUS 4872
2015.06.22. 15:10

Orbán Viktor kormányfőt a Jobbik és az LMP vezetője is kérdezte az azonnali kérdések órájában a parlamentben. A Jobbik elnöke a brókerbotrányról beszélt, és azt kérdezte, hogy fideszes képviselők vagy családtagjaik mentettek-e ki pénzt brókercégtől. A miniszterelnök emiatt sunyi embernek nevezte Vona Gábort. A Jobbik láthatóan nyomás alá helyezte Orbánt, három jobbikos is őt kérdezte különböző ügyekben. Schiffer András pedig Kóka Jánossal próbálta zavarba hozni a miniszterelnököt. Ez történt az azonnali kérdések órájában.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Eltelt egy hónap, Orbán Viktornak újra be kellett jönnie az azonnali kérdések órájára. Több kérdést is kap, rögtön Vona Gábor Jobbik-elnökkel kezdődik a kérdezők sora.

 • Vona a brókerbotrányról kérdezi a miniszterelnököt. Hogy lezárult-e, és ki a felelős az egészért. "Forduljon a nemzeti bank elnökéhez, aki minden információt rendelkezésre bocsát" - válaszolja szűkszavúan Orbán.

 • Vonát az is érdekli, vett-e ki pénzt fideszes vagy családtagja valamelyik brókercégtől.

  A sunyi embereket, pártokat és kérdéseket nem szeretjük

  - ezt válaszolja neki Orbán, aki kikéri magának a célzást. A sunyiságot pedig visszautasítja. Szerinte ha Vonának konkrét gyanúja van, nevezze meg, kire gondol.

 • Schiffer András, az LMP frakcióvezetője következik. Az LMP-s politikus nem érti, mit keresett a kormány szingapúri delegációjában Kóka János, Gyurcsány Ferenc gazdasági minisztere. Miközben a kormány Gyurcsányt támadja rendületlenül, aközben "Gyurcsány emberével bizniszelnek", azaz szerinte kvázi bújtatott pártfinanszírozás ez is. "Kit néznek hülyének ebben az országban?"

 • Orbán szerint nem szabad összekeverni a "szezont a fazonnal, a szénát a szalmával". A kormányfő szerint egy külföldi üzleti delegációjánál nemzetbiztonsági szűrést csinálnak, arról azonban vita van, legyen-e a politikai szűrés, arról vita van.

  Orbán szerint arra jutottak, hogy az ország érdeke megkívánja, hogy ha egy üzletember az ország szempontjából gyümölcsöző szerződést tud kötni, és a megfelelő díjat befizeti, akkor mehet a kormányzati delegációval. Még akkor is, ha baloldali kormányzati múltja van.

 • Orbán azt sem érti, hogy Kóka delegációs részvételének mi köze van az Altus-ügyhöz, "a DK uniós támogatásához".

  Orbán megismétli, ha valaki az ország számára előnyös tevékenységet folytat, akkor nem számít, hogy korábban baloldali kormányoknál milyen funkciót töltött be. "Ez az elvi alapállásunk" - mondja Orbán.

 • A Fidesz és a Jobbik a kerítésről, az MSZP a gázszerződésekről beszélt.

 • Most Fazekas Sándor a sztár. Pócs János fideszes képviselő is őt kérdezte az LMP-s Sallai R. Benedekről. Az MSZP-s Legény Zsolt pedig a meggytermelők problémáiról. Orbán Viktor közben a bársonyszékben ül, és a mellette ülő Lázár Jánossal cseveg.

 • A jobbikos Szávay István Orbán Viktort kérdezi. Szerinte helyes, hogy a kormány támogatja a határon túliakat, de felháborító, hogy kormányzati pénz "vajdasági oligarchák zsebébe vándorol". Szávay arra céloz, hogy állítólag kiszivárgott egy lista, amely előre tartalmazza 11,5 milliárdos kormányzati támogatás nyerteseit.

  Semmilyen külhoni támogatói listát nem láttunk, azt sem tudom, miről van szó

  - válaszolja Orbán. Ígéri, utánanéz a konkrét ügynek.

 • Szávay szerint egy újabb mutyival van dolgunk, a "határon túl is elkezdték a fideszes oligarchahálózat kiépítését". Orbán erre megismétli, hogy nem ismeri a szóban forgó listát, nem látott ilyet. A minisztérium emberei persze jelen vannak határon túl, mert csak így tudnak előkészíteni döntéseket.

 • Ismét Schiffer András kap szót, és ismét a miniszterelnököt kérdezi. Schiffer megdicséri Orbánt, hogy volt egy "másfajta Európa-víziója", de kiderült, hogy csak szimpla hatalmi érdekek miatt vállalt konfliktust az Európai Unióval. Schiffer szerint Orbánék nem tettek semmit, hogy megvédéjék a földet, megállítsák a génmódosított növények beengedését vagy az emberek kiáramlását. 

  Orbán Viktor nem igazán érti Schiffert, hiszen "szügyig gázolunk a konfliktusban", a földtörvény miatt éppen harcol a kormány az EU-val, kötelezettségszegési eljárás is indult. "Ha nem lennének komolyan ezek az ügyek, a felszólalását parodisztikusnak is mondhatnám" - intézi el Orbán.

 • "Miniszterelnök úr, ne merjünk kicsik lenni" - folytatja Schiffer nagy derültséget kiváltva. Szerinte Orbán a GMO-mentesség ügyében többet is elérhetne, mert bekerülnek a hazai tápláléklánc a génmódosított növények.

  Orbán láthatóan örül a felszólalásnak, ebben a témában hajlandó együttműködni Schifferrel. Orbán sem szeretné, ha génmódosított növények takarmány formájában az országba kerüljenek. Ebben az ügyben Orbán is híve a közös kiállásnak.

 • A fideszes Gyopáros Alpár a külgazdasági és külügyminisztert kérdezi a szerb-magyar kerítés jogosságáról. Pontosabban arról, hogy vajon jogosan írja-e a Cink.hu, amelyet "liberális bulvárblognak" nevez, hogy a kerítés felhúzása után egy magyar arra kényszerül, hogy öt percig magyarázkodjon, ha egy külföldivel találkozik.

  "Senkinek nem fogunk magyarázkodni" - nyugtatja meg a képviselőt Magyar Levente államtitkár, aki szerint a hátár menti települések lakóinak lehetne magyarázkodni, ha a kormány nem védené meg őket a bevándorlóktól.

 • Ismét a Jobbik következik, és Volner János alelnökis persze Orbán Viktort kérdezi. (Igazából az a furcsa, hogy az MSZP-s képviselők nem kérdezik a havonta egyszer benéző Orbánt.) Volner a "világ legmagasabb áfakulcsát" nevezi aggasztónak, mert ez szerinte a családosoknak igen nagy tehertétel. Volner azt kérdezi, miért nem fontolja meg Orbán Viktor a Jobbik javaslatát a kisebb áfáról.

 • Orbán szerint más a gazdaságpolitikai elképzelése, mint a Jobbiké. Orbán kitér arra, hogy ahhoz, hogy emelni tudják a dolgozók bérét, először is munkára van szükség. Orbán emellett felhívja a figyelmet, hogy a bérek mértékét nem a kormány szabályozza, még a minimálbért sem. A személyi jövedelemadót viszont szabályozhatja a kormány, ezért csökkenti egy százalékponttal.

 • Ezzel véget is ért az azonnali kérdések órája, Orbán Viktor elhagyta a termet, mi is abbahagyjuk a közvetítést. A továbbiakról is beszámolunk majd cikkeinkben.