Nem olvassák az embercsempészek a plakátokat

2015.06.23. 13:24

Gyorsított eljárásban ítélik el a bíróságok az lebukott embercsempészeket, akik általában felfüggesztett börtönbüntetést kapnak.

Egy év hat hónapot kapott például az a két szerb férfi, akik nyolc szír állampolgárt próbáltak a magyar határon átcsempészni. A szírek Törökországon, Görögországon, majd Szerbián keresztül májusában érkeztek Magyarországra. Röszkénél találkoztak a szerbekkel, akik azt ígérték nekik, fejenként kétszáz euróért viszik őket Bécsbe, ahonnan tovább tudnak menni céljukig, Svédországig. 

A csapat útja azonban csak az M1-es autópálya „Sasfészek” pihenőhelyéig tartott, ott rendőrök igazoltatták őket. Az embercsempészeket őrizetbe vették, előzetes letartóztatásba kerültek. A Budakörnyéki Járásbíróság  június 17-én a vádlottakat 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönre ítélte és két évre kiutasította Magyarország területéről.

Hasonlóan sikertelenül végződött annak az öt szomáliainak az útja is, akiket egy 46 éves szerb csempész szállított. Őket vasárnap állították meg a rendőrök az M1-es autópályán. A szerb férfit a Komáromi Járásbíróság jogerősen két év börtönre ítélte, a büntetés végrehajtását négy évre felfüggesztve. Négy évre ki is utasították az országból, kötelezték a bűnügyi költség megtérítésére, valamint a hatóságok ki is toloncolták.