Még hogy Magyarországon nem szilárd a demokrácia?

2015.06.23. 18:08

Közleményben oktatta ki az Igazságügyi Minisztérium a Freedom House-t, miután a szervezet leminősítette a magyar demokráciát, és a "megszilárdult demokráciák" közül a "nem megszilárdult demokráciák" kategóriába sorolta vissza.

A tárca szerint valótlan képet fest a magyar demokráciáról a Freedom House jelentése. Bezzeg 2006-ban milyen jó minősítést adtak, amikor a "rendőrség tömegesen alkalmazott törvénytelen erőszakot ellenzéki tüntetők ellen."

A minisztérium szerint a magyar demokrácia nagyon is jól működik, és ezt az elmúlt egy év választásai is igazolták, hiszen "egyértelműen tükrözi a választói akaratot". Ugyanezt erősítették meg az időközi választások is.

"A bírósági rendszerről formált vélemény kapcsán a Freedom House figyelmébe ajánljuk az Európai Bíróság által 2015 márciusában közzétett, az igazságszolgáltatás hatékonyságát, minőségét és függetlenségét bemutató igazságügyi eredménytáblát, amely - európai összehasonlításban - egészen más előjelű véleményt mutat" - írták.

A médiaszabályozásról pedig azt írták, hogy egyetlen ügy sem került az Emberi Jogok Európai Bírósága elé, valamint mind Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, mind a Velencei Bizottság "elismerte a magyar médiaszabályozás területén elért fejlődést".

A Freedom House állításával szemben szerintük a kormány érzékeli és hatékonyan fellép a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok megsegítése érdekében. Ennek fő eszközei "a gazdasági növekedés beindítása, a pénzromlás megállítása, a munkahelyteremtés, valamint a gyermek-közétkeztetés."

A tárca szerint szintén megkérdőjelezi a Freedom House értékelését, hogy pontszámaik alapján - amelyek számításáról a jelentés módszertanát bemutató rész nem ad értékelhető tájékoztatást - az elmúlt tíz év csúcsának demokratikus szempontból a 2006-os év számítana.