Handó Tünde kiakadt a Biszku-döntés kritikája miatt

2015.06.23. 11:56
Nem lehet olyan méltatlanul támadni a bíróságokat, hogy az az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat megingassa. Ezt üzente Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal vezetője a bíróságokat ért kritikákra, amelyek a Biszku-per után egyre gyakoribbak. Handó zéró toleranciát hirdetett az ügyek halogatása ellen, de jelezte, hogy ez a kormányon, az ügyvédeken, az ügyészeken is múlik.

Ritkán hív össze rendkívüli sajtótájékoztatót az Országos Bírósági Hivatal elnöke, kedden azonban kiderült, hogy nyomós oka volt erre Handó Tündének. Handó ugyanis reagálni akart a bíróságot ért kritikákra, beszólásokra, amelyek a Biszku Béla-per újrakezdése miatt egyre csak szaporodnak.

bírák függetlenek és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók.

Ezzel a nyilatkozattal kezdte a bejelentését az OBH elnöke, aki kijelentette (a Biszku-perre egy szóval sem utalva), hogy az ítélkezés hatékonysága a bíróság mellett "a jogalkotó, az ügyészek, az ügyvédek, a szakértők, az ügyfelek közös felelőssége". 

Handó szerint az utóbbi időkben hallott "méltatlan támadások" rombolták a bíróság tekintélyét, így legfőbb ideje megerősíteni a bíróságba vetett közbizalmat. Ezért 10 pontos programot hirdetett "a szolgáltató bíróság" néven. Handó ilyen lépéseket említett például:

  • Felkéri a bíróságok elnökeit, hogy készítsenek cselekvési tervet azért, hogy "ésszerűbb időben" szülessenek döntések.
  • Felkéri a bíróságok elnökeit, hogy "a méltatlan támadásokkal szemben határozottan és hathatósan lépjenek fel".
  • Felkéri a Kúria elnökét, hogy segítse, hogy a közvéleményt érdeklő ügyekben minél előbb hozzon jogegységi döntés a Kúria.
  • Megkeresi a legfőbb ügyészt és az ügyvédi kamara vezetőjét, hogy közösen lépjenek fel az ítélkezés hatékonysága és a bizalom erősítése érdekében.
  • Megkeresi a kormányt, hogy a bírósági szervezet véleményét a jogalkotás során vegye figyelembe.

Handó Tünde egy mondatban is összefoglalta, hogy a programja mit jelent:

Zéró tolerancia az ügyek halogatása ellen.

A tájékoztatón Handó folyamatosan kerülte, hogy konkrét ügyeket kritikákat megnevezzen, ami kiváltotta ezt a reakciót. Pedig néhány nappal ezelőtt Ibolya Tibor fővárosi főügyész nyíltan nekiment a Biszku-per után a bíróságnak, és arcpirítónak nevezte, hogy a bíróság döntés helyett visszaküldte első fokra az ügyet. 

Az Index kérdésére, hogy a fővárosi főügyésznek üzent-e ezzel, Handó azt mondta: lehet egymással szemben kritika, de "ez nem léphet át egy olyan határt", ami megingathatja az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat. Handó azt mondta, hogy szerinte az ítélőtábla elnöke megtalálja majd a módját, hogy személyesen is véleményt nyilvánítson az ügyben.