Két és fél évet kapott S. Ábel, de most már tényleg

2015.06.23. 13:06

Kétrendbeli emberölés előkészülete, testi sértés és garázdaság miatt két és fél év börtönbüntetést kapott S. Ábel, aki 22 emberrel, azután önmagával akart végezni az ELTE-n. A Kúria által kiszabott büntetés mértéke megegyezik a Fővárosi Törvényszék ítéletével, melyet azután a Fővárosi Ítélőtábla tavaly októberben - S. Ábel tetteit közveszéllyel fenyegetésnek minősítve, és a médiát hibáztatva - ötven napi közérdekű munkára enyhített.

S. Ábel a finnországi, németországi és Egyesült Államok-beli iskolai mészárlások hatására döntött úgy, hogy fegyvert szerez, és az ELTE jogi karán 22 diákot öl meg, "éppen annyit, ahány rossz évet élt addig", majd végez magával is.

Az újboli súlyosbítást a tanácsvezető bíró azzal indokolta, hogy konkrétnak és komolynak látták a fiatalember ölési szándékát. És bár nem tudható, hány embert ölt volna meg valójában S. Ábel az ELTE jogi karán, legalább két esetben a szándék bizonyítható.

Testi sértésben azért marasztalták el S. Ábelt, mert olyan súlyosan bántalmazta nagyanyját, hogy az asszony állkapcsa eltörött. Itt a következőket kellett mérlegelni:

Súlyosbítóként:

  • a négyszeres halmazatot,
  • a bántalmazott idős korát,
  • az emberölésre való tudatos, kitartó előkészületeket 

Enyhítőként:

  • vádlott fiatal korát,
  • büntetlen előéletét,
  • kóros elmeállapotát

Egy másik ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság egyébként április végén első fokon öt év börtönret már megítélt S. Ábelnek, méghozzá azért, mert 2013 augusztusában egy budapesti gyorsétteremben több lövést adott le a mennyezetre. 

A tárgyaláson S. Ábel a vádpontok alóli felmentését kérte, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy

a tömeggyilkosságra utaló verse az alkotói szabadság része, szándékáról pedig egy senki által nem látogatott blogban írt.

A vádlott az ítélet kihirdetése után jelezte, hogy nem akarja végighallgatni az indoklást. Végül rosszullét miatt vezették ki a tárgyalóteremből.