Traktorokat lopott a magyar banda Ausztriában

2015.06.23. 09:36

Traktorokat és mezőgazdasági gépeket lopott három, Sopronhoz közeli településen élő férfi 2012 júliusa és 2013 novembere között, összesen 88 414 000 Ft kárt okozva.

Még 2012-ben szúrták ki, hogy a gondatlan osztrák gazdák általában nem tartják elzárva gépeiket és többnyire a kulcsokat is bennük hagyják. Ez adta az ötletet a mestertervhez:

  • kimenni
  • ellopni
  • hazahozni
  • orgazdáknak elpasszolni

Az elhatározást tett követte, 2012 júliusa és 2013 novembere között az elkövetők legalább tízszer portyáztak a szomszédban, de négy esetben itthon is akcióba léptek. A bűncselekmények helyszínén nagyon rafinált trükköt vetettek be, az eltulajdonított mezőgazdasági gépekkel több esetben további gépeket vontattak el, illetve azokra felrakva több kisebb gépet és szerszámot is elhoztak.

A gondosabb osztrák gazdák sem jártak jobban, az elkövetők levágták a lakatokat. Előfordult, hogy a járművet csavarhúzóval indították el, sőt egyszer egy gépcsarnok oldalát is megbontották. A lopott holmit aztán a lakóhelyükhöz közeli erdőben rejtették el, hogy négy orgazdán keresztül értékesítsék.

A Soproni Járási Ügyészség a vádlottakkal szemben jelentős értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat.