Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Kétpúpú teve született Nyíregyházán

2015.06.24. 15:16
Kétpúpú teve (Camelus bactrianus), más néven baktrián született a Nyíregyházi Állatparkban. A kis kanca világrajövetelét a látogatók is végignézhették a park Ázsia élővilágát bemutató területén.

Az utód tizenkét hónapnyi vemhesség után kedden, éppen látogatási időben született meg; vele együtt már tizenkét tagú az állatpark kétpúpú tevecsapata – mondta Révészné Petró Zsuzsa szóvivő szerdán az MTI-nek. Az utód különlegessége, hogy míg az anyaállat barna színű, addig a kis kanca – az apja színét örökölve – fehér bundájú.

Az állat ideje nagy részét anyja mellett tölti, de már ismerkedik a külvilággal és a csapat többi tagjával. A körülbelül harminc kilogramm súlyú kanca hosszú, vékony lábaival és apró púpjaival jóval elmarad a felnőttek méretétől, azonban ha megnő, testtömege elérheti akár az ötszáz kilogrammot is.

A baktriánok eredeti elterjedési területe Közép-Kazahsztán, Dél-Mongólia és Északnyugat-Kína volt, a vadon élő, a kihalás szélén álló populációk egyedei Kelet-Kínában, illetve a kínai–mongol határ közelében élnek.