Klára
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Szeged határából jelentjük: helyi fiatalok is benne vannak az embercsempészetben

D KZG20150624020
2015.06.25. 06:49 Módosítva: 2015.06.25. 09:56

Mint ahogy arról tegnap beszámoltunk, Szeged határában nagy a jövés-menés, leginkább menekültek érkeznek. Tegnap délután négyig 781 embert regisztráltak a rendőrök. 

Tudósítónk a csütörtök hajnali óráktól Szeged környékén követte az eseményeket. Reggel fél hétkor már tucatjával látta Szeged Gyálarét városrészén a migránsokat, akik 2-4 fős csoportokban sétálgattak. Néhol a helyiekkel beszélgettek, akik közül volt, aki megmutatta nekik, merre menjenek tovább. 

Bármelyik utcába benézek, menekülteket látok. Tíz perc alatt kéttucatnyi emberrel találkoztam 

– jelentette tudósítónk, aki szerint eddig két rendőrfurgont látott a helyszínen. Rendészeti források egyébként azt tanácsolják a lakosságnak, hogy ne vegyék fel autóval a menekülteket, mert az már embercsempészetnek minősül. 

Közben a tudósítónk látta, ahogy egy öttagú, Közel-Keletről érkezett családdal szemben intézkednek a rendőrök. Mint mondta, az anya rosszul volt, ezért a mentők látták el, akik angolul beszéltek vele. Három kisgyerekkel jött át a határon, ők pokrócokat kaptak, és beültették őket a rendőrautóba. Mint kollégánk fogalmazott: „nagyon emberségesek voltak a rendőrök”. 

Azt is mondta, hogy a hajnali órákban egyelőre nincs nagyobb mozgás a Tisza töltésénél, ahol tegnap rendőrlánc állt fel, hogy szervezetten fogadják a menekülteket. Kollégánk reggel hétig csak pár rendőrautót látott, viszont a város felett hajnal óta helikopter köröz. 

A reggeli órákban intenzív volt a forgalom Ásotthalomnál is, ahol nyolc óra körül 30-40 ember várta, hogy rendőrségi kisbuszokban elszállítsák őket a menekülteket fogadó táborokba. 

Tudósítónk fél nyolc körül találkozott Szeged külvárosában egy német újságíróval, aki Thesszalonikinél csatlakozott egy palesztin férfihez, aki az Iszlám Állam elől menekült Szíriából. Mint mondta az újságíró, 

kilenc óra alatt értek át a határ szerb oldaláról a magyarra,

ezért csapzottak, fáradtak voltak. A városban az egyik első dolog, ami fogadta őket, egy rendőri igazoltatás volt, miközben éppen kollégánkkal beszélgettek. Elsőre továbbengedték a párt, de később a palesztin férfit mégis rendőrautóba ültették. A német újságírót nem fogták el, de közölték vele, hogy hiába uniós állampolgár, akár öt év letöltendőt is kaphat, amiért segédkezett egy illegális bevándorlónak átjutni a határon. Az újságíró mondta, hogy nem adja fel, a rendőrautóban is követi a férfit, mindenképpen szeretné dokumentálni az útját. 

Miközben korábban kollégánk az újságíróval és a palesztin férfival beszélt, a rendőrök kissé ingerülten tudósítónk kameráját is el akarták venni, hogy visszanézzék a felvételeket. Arról kérdezgették, hogy miért van egyedül, majd amikor az igazolványát vette elő a zsebéből, arról kezdték faggatni, hogy

miért remeg a keze?! 

Tudósítónk erre elárulta, hogy neki mindig remeg. Szerinte azért bánhattak vele ennyire marconán az egyenruhások, mert embercsempésznek nézték. „Egy kombi Skodával vagyok, ilyesmi szokott lenni az embercsempészeknek is, akik ráadásul mindig egyedül hozzák a menekülteket, hogy minél többen férjenek be melléjük" – mondta helyszíni tudósítónk, akinek később a rendőr elárulta, azért ilyen feszültek, mert tegnap reggel óta nem aludtak. 

Reggel találkoztunk a szennyvíztelep mellett lakó úrral is, aki arról beszélt, hogy ott van a gócpont, ahol a napraforgótáblák között akár napokig is bujkálnak. Tegnap azért volt nagy razzia a környéken, hogy kiszedjék a menekülteket a búvóhelyről, állítólag ez nagyjából sikerült is. 

Tudósítónk megtudta, hogy tegnap két embercsempészt is elkaptak, az ő autóik az egyik környező utcában várják, hogy elszállítsák őket a rendőrök. 

Nagy biznisz a szegedi fiataloknak

Megtudtuk a város szélén lakóktól, hogy a menekültek a helyi, magyar fiatalok segítségével jutnak át a határon. Úgy nevezik őket a városban, hogy sétáltatók. Azt csinálják, hogy a szerb oldalon találkoznak a menekültekkel, akikkel átsétálnak a kitaposott ösvényeken. Attól függően, hogy hányan vannak, milyen útvonalon jönnek, mennyire rizikós a helyzet

100-150 eurót is elkérnek egy 30-60 perces sétáért.

A határ magyar oldalára érve, megmutatják a menekülteknek az embercsempészek autóit, majd visszasétálnak a szerb oldalra, ahol az autójukba ülve, legálisan jönnek vissza Magyarországra. Ha ez tényleg így van, akkor furcsa, hogy nem szúr szemet a határőröknek, hogy néhányan naponta többször járnak át Szerbiába egy kis friss levegőt szívni.