Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Felfüggesztett börtönt kapott Csipak Péter

2015.06.26. 07:19

Első fokon egy év börtönbüntetést kapott két évre felfüggesztve Csipak Péter, a Fashion Street tulajdonosaként ismert vállalkozó természetkárosítás miatt, mivel házát részben természetvédelmi területre építette, írja a Hvg.hu. A Fővárosi Törvényszék csütörtökön a többi vádlottra is felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki, az első- és az ötödrendűre pedig pénzbüntetést is.

Csipak Péter ügyét az Index tárta fel négy éve. Cikkeinkből kiderült, hogy a Belváros vezetésével közeli kapcsolatot ápoló Csipak mindenfajta engedély nélkül elfoglalta a budai erdő egy részét, és oda építette villája egyik szárnyát. A telek kétezer négyzetméterrel nagyobb a telekkönyvben szereplő méreténél, és belelóg a természetvédelmi körzetbe.

A jogszerűtlen állapot legalizálására Csipak fennmaradási és továbbépítési engedélyt kért az építésügyi hatóságtól, de az épületet és a mélygarázst a hozzá vezető úttal együtt húsz méterrel eltolva tüntette fel. Ez egy helyszíni ellenőrzés során ugyan kiderült, és a hatóság embere azonnal le is állíttatta a munkákat, az építésügyi hatóság irodavezetője (az eljárás ötödrendű vádlottja), Nagy Péter azonban az eljáró munkatársat felülbírálva megadatta az engedélyt. A fennmaradási és továbbépítési engedély megadása az ügyészség meglátása alapján jogszabálysértő módon történt.

A történet itt még mindig nem ért véget, Csipak Péter az építkezést saját elképzelései szerint folytatta tovább. Így amikor az építéshatósági ügyintéző újabb ellenőrzést tartott, ismét le kellett állíttatnia a munkát. A társaság megint csak az ötödrendű vádlott közreműködésével kapta meg az ideiglenes használatba vételi engedély 2010 decemberében.

Érdekesség, hogy a II. kerület nyomozásunk alatt és első cikkeink megjelenése után is  állította, hogy az ügy teljesen szabályosan zajlott.  A kerületi jegyző csak a botrány kirobbanása után egy évvel indított vizsgálatot, majd gyorsan arra jutott, hogy az illegális területfoglalásért egy alacsonyabb beosztású munkatárs a felelős.

Az ügyészség felelősnek tartja az építtető Csipak Pétert, továbbá az építészeti-műszaki tervek elkészítőjét, a műszaki ellenőrt, a műszaki vezetőt és az építésügyi hatóság irodavezetőjét. Ez alapján az első négy vádlott az ügyészség szerint természetkárosítás bűntettét követte el, míg a hatóság embere hivatali visszaélésben bűnös, de mind az öt emberre egységesen börtönben végrehajtandó szabadságvesztést kiszabását indítványozta az ügyészség

A bíróság mind az öt vádlottat bűnösnek találta az ellenük felhozott vádak egy részében. Csipak Péter, az elsőrendű vádlott egy év börtönt kapott két évre felfüggesztve, a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak 8 hónapot kaptak szintén két évre felfüggesztve, míg az ötödrendű vádlott hat hónapot kapott két évre felfüggesztve. Az ötödrendű vádlott, amennyiben letöltésre kerülne a büntetése, jó magaviselettel négy hónap után szabadulhatna.

Pénzbírságot az első és az ötödrendű vádlott kapott: kétmillió forintot és 500 ezer forintot.

Az ügyészség 3 nap gondolkodást kért, a vádlottak fellebbeznek.