Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Augusztusra elkészül a tanárok etikai kódexe

2015.06.27. 10:05

Még a következő tanév előtt elkészül a tanárok etikai kódexe, de nem lesz különösebb munkajogi következménye, ha valaki megszegi a kódexet, - írja a Magyar Nemzet. Az állami iskolák tanáraira vonatkozó szabálykönyv augusztusra elkészül, és októberig várják a tanárok javaslatait, a végleges verzió pedig novemberre állhat össze, mondta el Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. A köznevelési törvény szerint minden állami iskolában dolgozó tanárnak be kell majd tartani az etikai kódexet. A kódex nem konkrét tiltásokat tartalmaz majd, hanem "követendő viselkedésmintákat" - mondta el Horváth.

Horváth szerint a legfőbb alapelveket már elfogadták, ezek például az előítéletmentesség és hogy a pedagógus semmilyen megkülönböztetést nem alkalmazhat a munkája során. Horváth szerint bekerül majd a kódexbe az is, hogy a tanárok folyamatosan fejlesszék szakmai tudásukat, emellett arról is lesz benne szó, hogyan illik a tanároknak öltözni, bár azt nem fogják megszabni, hogy konkrétan milyen ruhadarabokat kell viselniük. A készülő kódex csak szakmai normákat tartalmaz, a tanárok világnézetét Horváth szerint nem akarják befolyásolni.

A kódex nem egyenlő a jogszabállyal, így annak megsértése sem von majd maga után jogi következményeket, így az etikai bizottságok nem lehetnek jogosultak arra, hogy bárkit elbocsássanak. A pedagóguskar elnöke legfeljebb csak "elbeszélgetést" tudna elképzelni.