Magyar spermaklinikát vizsgál az ÁNTSZ

GettyImages-170914429
2015.06.27. 13:52

Márciusban az európai gyorsriasztási rendszeren keresztül értesült az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala arról, hogy genetikailag hibás spermiumok kerültek Magyarországra.  Ahoyg azt pénteken mi is megírtuk, az ÁNTSZ eljárást indított és azonnali hatállyal megtiltotta az importot a  KRIO Intézetnek, ahol 2013 óta importáltak hímivarsejteket egy dániai sejtbankból.

A Krio Intézet közleményben reagált a hírre: véleményük szerint nem szegték meg szándékosan a hazai hatályos törvényeket.

Azt, hogy a Dániából érkezett minták behozatala sértett-e jogszabályt, az ÁNTSZ kezdeményezte vizsgálat feladata megmutatni. Intézetünk minden segítséget megadott a vizsgálathoz, és vállalja az esetleges jogi következményeket.

A sperma-gate akkor robbant, amikor június közepén kiderült: a magyar férfiak megtermékenyítő képessége hosszú évek óta fokozatosan és nagymértékben csökken, ezért hímivarsejtimportra szorulunk. A Krio Intézet a világ egyik legnagyobb spermabankjából, a dániai Nordic Cryobankból vásárol, ám egy hiba miatt nem tökéletes minőségű sperma jutott át a dán rendszeren, ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal arra kötelezte a bankot, hogy azonnal fejezze be a hímivarsejtek gyűjtését.

A Krio szerint azonban a Dániából behozott mintákat a hazainál szigorúbb előírások szerint vizsgálták és kezelték, itthon ezt a génhibát ki sem mutatta volna a rendszer. A spermaklinika a saját jogértelmezése alapján törvényesen kezelte a spermaminták behozatalát az Európai Unió 2004/23/EK irányelvét figyelembe véve, amely kimondja, hogy fel kell szabadítani a minták felosztását és elosztását az Európai Unión belül a tagállamok között.

A génhiba, amely az ügyet elindító mintában megtalálható volt, egy olyan hiba, amelyet Magyarországon nem kell szűrni, így tudomásunk sem lenne erről az elváltozásról, ha ezek a minták Magyarországon és nem Dániában kerültek volna levételre. Az uniós gyorsriasztás éppen a rendszer biztonságos működését bizonyította.

A hazai igényeket nem is fedezi a magyar sprema

A Krio szerint a Dániából származó spermaminták a hazai rendelkezésre álló állománynál jobban, több genetikai elváltozásra szűrtek, tehát azon leendő édesanyák számára, akik csak ilyen módon vállalhatnak gyermeket, semmivel nem kockázatosabbak, mint az itthon levett minták.

Sajnálatos tény, hogy a hazai szabályozás nem minden esetben tart lépést a rohamosan fejlődő gyakorlattal, egyes jogszabályok ellenmondásosak, így nem könnyítik meg a törvényt mindenkor betartani igyekvő szolgáltatók helyzetét.