Kósa: Ha van pénzük embercsempészekre, akkor miért nem repülővel jönnek?

2015.06.29. 22:54

Az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke és alelnöke, vagyis a fideszes Kósa Lajos és az MSZP-s Harangozó Tamás volt a vendége hétfőn a Kossuth Rádió Ütköző délben című műsorának, amiben a bevándorlók és menekültek ügye volt a téma. Az Origo szúrta ki, hogy a műsorban Kósa Lajos néhány olyan megjegyzést tett, ami miatt érdemes volt végighallgatni az egészet.

Kósa Lajos sérelmezte, hogy az Európai Bizottság csak az adatgyűjtésre bólintott rá, arra nem, hogy el lehessen kobozni az illegális bevándorlók csónakjait.

A fideszes politikus biztos nem olvasta az Economist cikkét, amiben leírják, hogy azért zsúfolnak egyre több embert egyre rosszabb állapotú hajókba, mert a csempészek kezdenek kifogyni a járművekből. Így egyre rosszabb minőségű hajókon, néha konkrétan gumicsónakon engedik tengerre a menekülteket, hiszen úgysem kapják vissza a hajóikat. Ennek is köszönhető, hogy egyre többen halnak meg a Földközi-tengeren. 

Kósa szerint

azért is jó elkobozni a hajókat, mert előbb utóbb elfogy a hajóhad.

Ezután Kósa elkezd számolgatni, mennyiért is hozzák át a határon a menekülteket az embercsempészek. Végül egymillió forintban állapodnak meg, amiből a fideszes politikus szerint Hawaiira is el lehet repülni. Nem érti, hogy

ha valakinek van egymillió forintja, akkor miért nem száll fel egy repülőre, és miért adja a pénzét embercsempészeknek.

Azt hozza fel, hogy a fapados járatok korában miért van erre szükség, pláne, hogy zavartalanul működnek az afgán és szíriai repterek. Később Harangozó azért próbálta elmagyarázni az értetlenkedő Kósának, hogy aki valóban politikai menedékjogot kér valahol, az a saját országban nem fog kisétálni a reptérre, és a hatóságok társasáságában búcsút venni a hazájától.

Kósa Lajos szerint az is baj, hogy ezek az emberek azt hiszik, hogy Európában jobb élni, és nem a saját hazájukban keresik a megélhetést, hanem máshol.

És mivel Magyarországon is rengeteg ember van, akiknek munkát kell adni és/vagy alacsony szakképzettségűek, ezért mi ebből nem kérünk, mondta Kósa.

Kósa Lajos azt is szóvá tette, hogy minden illegális határátlépő politikai menedékjogot kér, ezért nem lehet rögtön letartóztatni őket, hanem

pénzt nyomnak a kezükbe, hogy utazzanak el az első menekülttáborba, ahol ki-be járkálhatnak szabadon.

Ezzel kapcsolatban a műsor végén a rendszeresen félbeszakított Harangozó Tamás jelezte Kósának, hogy a jelenlegi jogszabály szerint a menekültszállót kizárólag írásos engedéllyel lehet elhagyni. Harangozó szerint ez két dolgot jelenthet:

  1. a bevándorlási hivatal közel 60 ezer ilyen okmányt bocsátott ki
  2. senki sem ellenőrzi ezeket a papírokat, vagyis engedély nélkül mennek el

Az ilyen esetekben pedig le lehet tartóztatni a szabálysértőket, de Harangozó szerint a Fidesz ezzel egyáltalán nem törődik, hiába beszélnek erről fél éve. Kósa erre megismételte még egyszer az előző gondolatmenetet, majd hiába jelezte Harangozó, hogy ez egyszerűen nem igaz, a politikus inkább azzal foglalkozott, hogy az MSZP bevándorláspárti és idehív mindenkit a világ összes tájáról.