A Kliktől az NGM-hez kerülnek a szakképző iskolák

2015.06.29. 06:21 Módosítva: 2015.06.29. 06:21

Július 1-től a szakképző iskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába kerülnek. Az MTI összefoglalója szerint a kormány döntése alapján közel 300, 2016. július 1-től pedig további 50 oktatási intézmény kerül az NGM fenntartásába.

A köznevelési államtitkárság az MTI kérdésére közölte: az Emmi rendelete alapján ezeket az intézményeket már június 15. óta szakképzési centrumnak nevezik. A korábbi szakképző iskolák a szakképzési centrumok tagintézményeiként működnek tovább, de a centrumokban szakközépiskolai, kifutó jelleggel gimnáziumi, szakiskolai és speciális szakiskolai képzés is folyhat.

Megváltozott az intézmények neve is:

Szakiskola A sajátos nevelési igényű tanulókat készíti fel szakmai vizsgára, a munkába álláshoz, az életkezdéshez szükséges ismereteket nyújtanak.

Szakközépiskola: Az eddigi szakiskolák viselik a jövőben a szakközépiskola nevet.  A diákok három év után szakmunkás-bizonyítványt szerezhetnek. Ha még két évig tanulnak, érettségit is tehetnek.

Szakgimnázium: Az érettségit adó eddigi szakközépiskolák neve ez lesz a jövőben.  A 9-12. évfolyam elvégzése után a diákok szakmai érettségit tesznek. Ezután még egy évig tanulnak, amivel technikusi képesítést szerezhetnek. 

Arról, hogy az átalakítás hogyan érinti a korábban szakközépiskolákkal közösen működő gimnáziumokat, itt írtunk részletesen>>>