A NATO is nehezményezi, hogy nincs elég helikopterünk

2015.06.30. 08:43

A Népszabadság úgy tudja, hogy egy friss NATO-elemzés szerint a Magyar Honvédség legnagyobb problémája a helikopterek hiánya. Az állítást Hende Csaba honvédelmi miniszter is megerősítette a lapnak.

Ugyanakkor a jövő évi költségvetésben nincs nyoma a 170 milliárd forintos beszerzésnek, és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is azt válaszolta nemrégiben egy újságírói kérdésre, hogy a helikoptertenderről egy jó ideig még nem is lehet majd hallani. Hende szerint viszont dolgoznak a helyzet megoldásán, de azt nem árulta el, hogyan.

A lap szerint a különböző szervezetek üzemeltetésében lévő állami helikopterflotta műszaki állapota ma olyan siralmas, hogy az egyetlen szóba jövő megoldás az új helikopterek vásárlása lenne. A honvédelmi tárca korábban 36 kis- és közepes méretű helikopter beszerzését készítette elő, de a tendert másfél éve nem írták ki.

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor februárban azt mondta, hogy a helikopterek beszerzésére nemzetközi verseny lesz, de ahhoz, hogy ki merjük írni a tendert, néhány hétnyi megfontolás és előkészítő munka szükséges – ez a néhány hét azonban már rég letelt.