Menekültek? Ugyan! Készülődik az őszi szezon új kormányzati kampánya

2015.06.30. 21:20

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint Orbán Viktor miniszterelnök felkéri az illetékes minisztereket, Lázár Jánost és Balog Zoltánt, valamint a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnökét, hogy készítsék elő a kormány új kampányát és augusztus 31.-ig kössék is meg az ahhoz szükséges szerződéseket. Az új kormányzati kampány témája a

családbarát közgondolkodás erősítése, a családbarát szemléletformálás és a családpolitikai eredményekről való tájékoztatás.

Az Indexhez korábban olyan információk jutottak el, miszerint a kormány „családvédő″ óriásplakátokkal fog előrukkolni, illetve, hogy a hagyományos családmodellt védő, melegellenes felhangú kampányra készülhet. Kormányzati forrásaink ezt akkor azonban határozottan tagadták.

tiborcz-istván b
Fotó: Orbán Viktor

Ekkoriban nevezte „nem természetesnek és visszataszítónak″ Tarlós István a Budapest Pride-ot, beszélt arról Kocsis Máté, hogy ő „nem buzeráns″, és hogy állítása szerint felmerült, hogy a Pride az Andrássy út helyett a Nagybani Piac parkolójában legyen inkább. Valamint ekkor kezdte úgy Orbán Viktor a válaszát a homofóbiáról feltett kérdésünkre, hogy a kérdés „csábítja a viccelődésre".

Egy kormányzati informátorunk a határozat keddi megjelenése után arról beszélt, a kormány családpolitikai intézkedéseinek népszerűsítése valóban szóba került, de melegellenes kampányról továbbra sincs szó. 

Egy ilyen kampánynak az időzítése valóban nem lenne túl szerencsés azután, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság az egész Egyesült Államokban legalizálta a melegházasságot; Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke kijelentette, hogy egész Európában is ezt kellene csinálni; és persze legfőképp azért nem, mert komoly konfliktusforrás lenne ez azok után, hogy a Fidesz frakcióvezetőjének a felesége, Rogán Cecília is szivárványosra cserélte le Facebook-profilképét.