Pert vesztett a Fidesz az álcivilezés miatt

2015.06.30. 13:59

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletben mondta ki, hogy a Fidesz és korábbi szóvivője valótlan tények állításával megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jóhírnevét.

A jogvédő szervezet közleménye szerint a bíróság kötelezte a Fideszt és Hoppál Péter korábbi szóvivőt, hogy a Népszabadságban, a Magyar Nemzetben, valamint a Fidesz.hu oldalon nyílt levél útján fejezze ki sajnálkozást amiatt, hogy azt állította, a szervezet amerikai megrendelésre támadja a kormányt, a Fideszt és Orbán Viktort.

Mint ismert, Hoppál Péter 2013 augusztusában egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy "egy amerikai spekuláns kör mintegy félmilliárd forint hálapénzt fizetett ki olyan álcivil szervezetek számára, akik hajlandók arra, hogy rendszeresen lejáratják Magyarországot, lejáratják a Fideszt és lejáratják a magyar kormányt, mindezt legfőképpen külföldön, külföldi fórumok előtt teszik meg. ... Ezek a fizetett statiszták magukat emberjogi szervezeteknek mondják." A Fidesz akkori szóvivője újságírói kérdésre efféle „álcivil” szervezetként minősítette a Magyar Helsinki Bizottságot is.

Egy Heti Válasznak adott interjúban Hoppál egyébként a Helsinki mellett ilyen szervezetnek minősítette többek között a TASZ-t, a Haza és Haladás Alapítványt, az Eötvös Károly Intézetet, a NaNét, a Háttértársaság a melegekért nevű szervezetet, a Krétakör Alapítványt és az Amnesty International Magyarországot is. Akkor azt mondta, hogy az amerikai pénzügyi körök (főként Soros György) Bajnai Gordont támogatják. 

A Helsinki Bizottság első fokon zajló korábbi perében a Fidesz és korábbi szóvivője nem próbálták bizonyítani állításukat, ezért é rdemi védekezés hiányában a bíró szinte teljes mértékben helyt adott a keresetnek, megállapította, hogy a sérelmezett kijelentések jogsértők, mivel olyan tényállítást tettek az alperesek, amelyek alkalmasak a negatív társadalmi értékítélet kialakítására.

A jogvédő szervezet álláspontja az volt, hogy "nem képezi a szólásszabadság részét olyan jóhírnevet sértő, valótlan tények álltása, amelyekhez hasonlóakat a kommunista rendszerben terjesztett a hatalom a kritikus ellenzékiekről". Mint mai közleményükben írják,

kiderült a nyilvánvaló: a kormánypárt egy tisztességes bírósági eljárásban nem tudja megvédeni hazug propagandáját.