Pintér: Sokszor szabad ég alatt tudjuk elhelyezni a menekülteket

2015.06.30. 20:06

A szerb, az osztrák és a magyar belügyminiszter a migrációs nyomás megfékezése érdekében szoros együttműködésről állapodott meg kedden Budapesten, és egy közös nyilatkozatot is elfogadtak. Eszerint

  • fokozzák a három ország együttműködését a határellenőrzés, valamint az embercsempészet elleni fellépés terén,
  • megszervezik a rendszeres közös határmenti járőrszolgálatot a Szerb Köztársaság területén és a magyar-szerb, illetve a szerb-macedón határszakaszon, 
  • és közös nyomozócsoportot állítanak fel az embercsempészést elősegítő szervezett bűnözői csoportok felszámolására,
  • fokozott figyelmet fordítanak az EU-s intézmények tájékoztatására, minél jobban bevonják az illetékes EU-s szerveket (Frontex, Europol), és törekszenek az Európai Bizottság által elérhetővé tett anyagi forrásoknak a lehető legnagyobb mértékű igénybevételére.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter elmondta, országa szeretne az Európai Unió tagja lenni, ezért mindent meg is tesz azért, hogy ebben előrébb léphessen. Pintér Sándor újkori népvándorlásról beszélt, és elmondta, hétfő éjfélig 67 ezren kértek menedékjogi státust. 

Pintér szerint a szociális ellátórendszer telítődött, sok bevándorlót csak sátorban, konténerben lehet elhelyezni, vagy sokszor csak a szabad ég alatt.