Bekamerázzák a debreceni tábor környékét

2015.07.01. 14:47 Módosítva: 2015.07.01. 19:00

Debrecen városa is szerepet vállal a menekülttábor körüli rend fenntartásában – jelentette be Papp László polgármester szerdán. A tábor környékén, a Sámsoni úton egészen a Kassai útig térfigyelő kamerákat szerelnek fel.

A város 15 kamerát helyez ki 15 millió forintos költséggel. A kamerákat bekötik a megyei rendőr-főkapitányság rendszerébe, így a rendőrök a központból rögtön észlelhetik, ha bűncselekmény történik.

A sajtótájékoztató után nem sokkal a rendőrség közölte: Debrecen egész területére kiterjedő fokozott ellenőrzést rendelt el a város rendőrkapitánya szerda déltől július 15-én 24 óráig. Az ellenőrzés keretében a rendőrök igazoltathatnak, átvizsgálhatják az emberek ruházatát, járművét, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatják.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, zavargás tört ki hétfő délután a debreceni menekülttáborban és a környékén. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint először két török férfi verekedett össze, innen szélesedett ki a konfliktus. A Police.hu később arról írt, hogy vallási alapú konfliktusról volt szó, állítólag egy menedékkérő elvette egy másik Koránját, beszaladt vele egy épületbe, majd megtaposta a könyvet.

A rendőrség szerint ez a konfliktus mérgesedett el annyira, hogy a táborban tartózkodók közül több százan csatlakoztak a balhéhoz. Egy körülbelül százfős csoport kiment a táborból a Sámsoni útra: parkoló autókra támadtak, kukákat borogattak és gyújtottak fel. Madai Petra, a Hajdú-Bihar megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az Indexnek azt mondta, hogy három darab szelektív hulladékgyűjtő égett a tábor bejárata előtt. A debreceni tűzoltók rövid idő alatt eloltották a tüzet.

A rendőrség garázdaság és önbíráskodás miatt nyomoz, az okozott kár a legfrissebb adatok szerint meghaladja az egymillió forintot.

A rendőrök nyolc főt állítottak elő, közülük az alap konfliktusban részt vevő, magát török állampolgárnak mondó 37 éves férfit a nyomozók önbíráskodás miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették, és előzetesbe került.

További hét férfit garázdaság miatt hallgattak ki, közülük egy 26 éves pakisztáni férfit őrizetbe vettek, és kezdeményezték előzetes letartóztatását. A gyanúsítottak közül a rendőrök 1 afgán férfit idegenrendészeti őrizetbe vettek, négy pakisztáni és egy afgán férfi menekültügyi őrizetét a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal rendelte el.

A táborban nagy a zsúfoltság, a befogadó állomást 800 emberre tervezték, hétfő reggel már 1900-an voltak.

Az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni szakértői bizottsága, az ECRI júniusi jelentésében nagyon komolyan elmarasztalta Magyarországot a befogadóállomásokon tapasztalható körülmények miatt. Mint írták, a létesítmények túlzsúfoltak, a higiénia és a biztonság gyors romlásnak indult. Durva a bánásmód, nincs elég mód jogi segítség vagy civil társadalmi támogatás igénybe vételére.

Pósán László, Kósa Lajos és Tasó László, debreceni fideszesek aznap délután közleményt adtak ki, amely szerint mindegy mit mond az Európai Unió, zárttá kellene tenni a menekülttáborokat. A képviselők szerint „tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy az olyan emberek, akik törvénysértő módon lépték át a magyar határt, de ugyanakkor igényt tartanak a magyar emberek támogatására és együttérzésére, azok a befogadó állomás környékén, a mai napon tanúsított erőszakos cselekedeteikkel méltatlanná váltak a jóindulatunkra”.