Egészségügyisek foglalták el a Kossuth teret

FullSizeRender
2015.07.01. 16:33

A kórházak és a magyar egészségügy általános helyzete miatt tartott szerdán többezres demonstrációt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara.

A tüntetés a belvárosi Jászai Mari térről indult, majd a résztvevők végigvonultak a Szent István körúton az Országház elé. A Parlamentnél összegyűlt tömeg miatt délután 16 óra körül a 2-es villamos forgalmát is le kellett állítani.

A kamara elnöke, Balogh Zoltán petíciót adott át Dublinszki-Boda Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetőjének, aki azonban nem szólt a résztvevőkhöz, mert nem kapott nyilatkozattételi jogot.

A petícióban jelezték: a szakdolgozók szándéknyilatkozatot írtak alá, amely szerint ha 2015. szeptember 30-ig nem történik határozott és számottevő bérfejlesztés a szakápolóknál, akkor életbe lép a munkaviszony felmondásáról szóló nyilatkozatuk. A szervezők tájékoztatása szerint csak a rendezvényen több százan aláírták ezt a dokumentumot.

Az Egészségügyről Akciószövetség a tüntetés Facebook-oldalán azt írja: Szegény Kórházat állítottak fel a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, a József Nádor téren.

A "kórházban" folyamatos "ügyeletet" tartottak azzal a céllal, hogy bemutassák milyen lesz a szükséges kormányzati beavatkozások nélküli az egészségügy jövője. A Szegény Kórház július elsejéig, a Semmelweis Napig áll majd.

A szerdai demonstráció a Kossuth téren tartott virrasztással zárult.