János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az állami szakértő családi cégei közül választották ki az állami tűzijáték kivitelezőjét

2015.07.02. 07:32
Ha állami tűzijátékról van szó, az Orbán-kormány ragaszkodik a legmegbízhatóbb, legkipróbáltabb cégekhez. 2010 után 2015-ben megint ugyanazt a pirotechnikust kérték fel szakértőnek az augusztus 20-i rendezvény előkészítésére, a HM-ben pedig zárt ajtók mögött az ő családi érdekeltségeit versenyeztették meg a 100 milliós parádé kivitelezésére.

A Miniszterelnökség idén először átadta a Honvédelmi Minisztériumnak a tűzijáték-szervezés feladatait. A HM rendezvényszervező hivatala az idő rövidségére hivatkozva négy cég meghívásával pályáztatta meg a munkát, és pár nap alatt zárt ajtók mögött le is zavarták a kivitelező kiválasztását.

Úgy tudjuk, hogy a rapid válogatás során végül a gyulai székhelyű Leskovics Kft. kapta meg a forrásaink által 100 millió forint körülire becsült megrendelést.

A cég honlapja szerint eddig főként Gyulán és a környékbeli nagyobb városokban kaptak megbízásokat. A referencialistán többek között Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Orosháza Szent István-napi és szilveszteri ünnepségei szerepelnek.  

A HM sajtóosztálya nem volt hajlandó részleteket elárulni a pályáztatásról, sőt arról sem adott információt, hogy melyik cégeket hívta meg a tárgyalásokra. A levelünkre azt a válasz kaptuk, hogy kérdéseinket közérdekű adatigénylésnek tekintik, és a törvény adta időkeretet figyelembe véve, azaz 15 napon belül valamikor válaszolnak majd.

Telefonon elértük a Kft. tulajdonosát, Leskovicsné Tóth Máriát is, de azt mondta, ő sem beszélhet a HM-ben történtekről.

Pedig azért lett volna mit magyarázni.

Az állami tűzijáték szervezésének felügyeletét ugyanis, csakúgy mint öt éve, Tóth Ferencre bízták. A minisztériumot segítő szakértőt 2010-ben már bemutattuk: Tóth a hazai pirotechnikai ipar közismert szereplője, de ő volt a Törökbálinton felrobbant petárdaraktárat üzemeltető Pyro-Technic Kft. ügyvezetője is.

2004-ben Törökbálinton következett be az iparág eddigi legnagyobb magyarországi katasztrófája: a robbanássorozat több tízmilliós anyagi kárt okozott, és három halálos áldozattal is járt. A 2010-es kormányváltás után az új állami vezetést nem zavarta, hogy az eset miatt Tóth és üzlettársai még a vádlottak padján ültek. A per azóta újraindult, 2011-ben volt az iratismertetés.

A törökbálinti petárdagyár a tragédia másnapján
A törökbálinti petárdagyár a tragédia másnapján
Fotó: Nagy Attila

Az ünnepi tűzijáték előkészítő munkáira a Pyro-Technic utódcégét, az Edex Kft.-t alkalmazták. A Miniszterelnökség akkor azzal indokolta a döntést, hogy komoly tapasztalatokkal bíró, kipróbált cégekre, a szakma legjavára volt szüksége.

A napokban tartott HM-es válogatón szintén ott volt az Edex Kft., de 2010-hez képest lényeges különbség, hogy  a Tóth és a Pyro-Technicbeli üzlettársai feleségei által tulajdonolt cég most nem csupán egy részfeladatra, hanem a teljes megrendelésre pályázott.

A szűk hazai piacról válogatott „versenytárs”, a Leskovics Kft. szintén a szakértő családjának érdekeltségi körébe tartoznak. Úgy tudjuk, hogy a győztesként kihozott Leskovics Kft. vezetője a szakértő testvére. Tóth Mária erről sem volt hajlandó nyilatkozni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!