Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Hatályon kívül helyezték a tescós gyilkosok életfogytigalni büntetését

2015.07.02. 18:13

Az elsőfokú ítéletet megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte és új eljárásra utasított a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön az egy évtizede a budaörsi Tescónál lezajlott lövöldözés, egy kettősgyilkosság és több másik súlyos, fegyveres bűncselekmény ügyében. A bíróság a bűncselekményt hét vádlottja közül hármat életfogytigani, egyiküket tényleges életfogytiglani börtönre ítélte, két vádlott pedig 12-12 év börtön kapott, írja az MTI. A tényleges életfogytiglanra ítélt vádlottat évtizedekkel ezelőtt minősített emberölésért egyszer már nem tényleges életfogytiglanra ítélték.

A vádlottak zöme a börtönben ismerkedett össze. A banda tagjai változó összetételben tucatnyi bűncselekményt követtek el.

Pénzváltókat, ékszerboltot raboltak ki, zsákmányuk nem egyszer több tízmilliós nagyságrendű volt. Több pénzszállító elleni támadásnál is rálőttek a járműre, volt ahol a felgyújtásával fenyegetőztek, két támadásnál combon lőtték az ellenálló biztonsági őrt, amivel életveszélyes, maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket okoztak. 

Az elsőfokú bíróság több vádlottat bűnösnek mondott ki egy kalocsai pénzváltó és felesége 2004-ben történt megölése miatt is. A vádlottak terhére rótták azt is, hogy Horvátországból géppuskát próbáltak szerezni.

A bűncselekmény-sorozat legismertebb epizódja 2005-ben a budaörsi Tesco parkolójában zajlott, amikor a kiérkező rendőrök tüzet zúdítottak a rablókra, megpróbálták őket feltartóztatni, ám az egyik, idegenlégiós kiképzésen is átesett férfi menekülésük fedezése érdekében kézigránátot dobott el a parkolóban. Az eljárás során a vádlottak többnyire tagadták saját bűnösségüket, ám bizonyos cselekményeknél kölcsönösen egymást vádolták.

Az elsőfokú büntetőpernek korábban több bíró is nekifogott, ám elfogultság miatt sorra visszaadták az ügyet, de megesett az is, hogy a vádlott kenyérszeletekkel dobálta a bírót, sőt be is perelte őt. Az ügyész - aki első fokon öt életfogytiglant, ebből három esetben ténylegeset kért - az elsőfokú döntés ellen súlyosításért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért fellebbeztek.

Csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyező döntésében felrótta a törvényszék bírájának, hogy nem tett eleget indoklási és ügyfelderítési kötelezettségének, téves ténybeli következtetéseket vont le, iratellenes megállapításokat tett, kiragadott bizonyítékokra építette ítéletét, így döntése megalapozatlan.

A tábla szerint az ítélet hibái másodfokon már nem korrigálhatók, lényegében újra le kell folytatni az elsőfokú büntetőpert. A másodfokú bíróság iránymutatásában az ellentmondások tisztázását és számos bizonyítási cselekményt írt elő a megismételt elsőfokú eljárás számára, a mentő körülmények körében pedig az ügyészség megkeresését is indokoltnak tartotta. A tábla nyomatékosan figyelmeztetett két alapvető büntetőeljárási elvre: az ártatlanság vélelmére, valamint arra, hogy kétséget kizáróan nem bizonyított tény nem róható a vádlott terhére.

A szóbeli indoklásban elhangzott az is, hogy az eljárás során

az egyik vádlott birtokába kerültek olyan, az évszázad végéig titkosított, államtitkot tartalmazó iratok, amelyekből az elsőfokú eljárásban - bírói figyelmeztetetés ellenére - fel is olvasott a vádlott.

 Az is megállapítható a tábla szerint, hogy egyes vádlottak az eljárás iratait esetenként szélesebb körben, illetve hamarabb ismerték meg, mint a bíróság. 

A tábla fenntartotta öt vádlott előzetes letartóztatását.

A tárgyalás végén több vádlott köszönetet mondott a bírónak a tisztességes eljárásért.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport