Nyert a flippermúzeum: augusztusban újra kinyitnak

2015.07.02. 20:41

"A bíróság ma délutáni - jogerős - ítéletében helyt adott a Flippermúzeum keresetének, s hatályon kívül helyezte a NAV SZEF bírságoló határozatát, egyben új eljárásra kötelezte őket. Ez praktikusan nagy örömünkre azt jelenti, hogy az augusztus 5-i újranyitás bizonyossá vált" - írta a budapesti Flippermúzeum, a Pbal Gallery a Facebookján. 

A NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya (SZEF) már a múzeum megnyitásának másnapján lecsapott a flippermúzeumra egy álcázott ellenőrzéssel, aminek az lett az eredménye, hogy az összes flippergép elszállíttatására tettek javaslatot, mivel azok nem feleltek meg a játékautomatákra vonatkozó törvény előírásainak. Pálfi Balázs tulajdonos-alapító szerint ez valóban így van, csak hogy a múzeum tulajdonosai soha nem játékautomatákként gondoltak a flipper gépekre, hanem kiállítás tárgyakként, amelyekkel nem lehet pénzt nyerni. A múzeum a NAV zaklatásai miatt június közepén bizonytalan időre bezárt.

"A bírói határozat nem hagyta figyelmen kívül intézményünk muzeális jellegét; lényege szerint a flippergépek nem minden esetben minősülnek - jogi értelemben - a szerencsejáték-törvény szerinti játékautomatának, különösen muzeális kiállítóhelyi keretek közt bemutatott flipperek esetében ez főként nem egyértelmű" - írta a múzeum a csütörtöki ítéletről.

A NAV álláspontja az első ellenőrzés után sokat finomult, a végén már nem akarták elszállíttatni a flippergépeket, viszont kifogásolták a múzeumi belépő árképzését.  A múzeumban az 500 forintos belépőjegy csak a kiállított tárgyak megtekintésére szólt, ha valaki flipperezni is akart, akkor további 2000 forintot kellett fizetnie, amiből fedezni tudták a gépek karbantartását. Ha valaki nem használta ki a 2 órás játékidőt, akkor a fel nem használt, időarányos összeg visszajárt.

A NAV szerint ez felel meg az interaktív múzeumokra vonatkozó szabályoknak, ahol ha valaki megveszi a jegyet, akkor jogosult lesz az ott kiállított tárgyak használatára is. Azóta a múzeum változtatott a díjszabáson, így a belépőben már alapból benne van a gépek használata is.  • Tippek
  • Hírek