25 nagykövetség állt ki a Budapest Pride mellett

2015.07.03. 10:28

A ma kezdődő 20. Budapest Pride Fesztivál mellett állt ki 25 nagykövetség.

Támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket, és támogatjuk a békés és törvényes keretek között megvalósuló önkifejezésüket. 

A közleményt az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Dánia, az Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Litvánia, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovénia és Új-Zéland nagykövetségei közösen adták ki.

A nagykövetek azt írták, hogy az emberi jogok tiszteletben tartása – ezen belül az igazságosság, az egyenlőség, a megkülönböztetés elutasítása, a szabad véleménynyilvánítás, és ezen jogok szabad gyakorlása  –, valamint a törvényesség a demokratikus államok alapkövei. 

A sokszínűség ünneplése biztos módja az emberi jogok tiszteletben tartása népszerűsítésének.

A nagykövetségek komoly aggodalmukat is jelezték „az egyének szexuális orientációja vagy nemi identitása okán a világ minden táján elkövetett erőszakos cselekmények és megkülönböztetés miatt”. Elutasítanak, és elítélnek minden ilyesfajta megkülönböztetést, mivel az összeegyeztethetetlen az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Unió és az Európa Tanács vonatkozó joganyagával.

A nagykövetek azt írták, üdvözlik a magyar kormány ezen jogok iránti elkötelezettségét, valamint hogy támogatta az Egyesült Nemzetek Szervezete Emberi Jogi Tanácsának szexuális orientáció és nemi identitás témában 2011 júniusában és 2014 szeptemberében meghozott határozatait.

A Budapest Pride, amely a közép-kelet-európai országokban a legnagyobb múltú ilyen esemény, támogatja a leszbikus, meleg, biszexuális, és transznemű (LMBT) emberekkel szemben tanúsított egyenlő bánásmód elvét, amely szerintük „elengedhetetlen összetevője egy toleráns és tiszteletteljes társadalomnak”.  

A nagykövetek hozzátették: várakozással töltik el őket a Pride fesztivál eseményei, illetve a magyar emberek által az események kapcsán tanúsított tisztelet csakúgy, mint a magyar hatóságok elhivatottsága, amellyel megakadályozzák, hogy szélsőséges nézeteket vallók megzavarják ezeket az örömtelinek hivatott eseményeket.  • Hírek
  • Hírek