Kizárták az ELTE-ről a gólyatábori botrány miatt, felvették hát a gyermekvédelemhez

2015.07.03. 06:50
285 ezres fizetésért felvették kormánytisztviselőnek az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyik háttérintézményébe azt a volt HÖK-vezetőt, akit az ELTE ÁJK fegyelmi bizottsága a legsúlyosabb büntetéssel, kizárással sújtott, mert a vizsgálat szerint elhallgatta az általa szervezett táborban elkövetett szexuális erőszakot, és nem nyújtott megfelelő segítséget az áldozatnak. Bubla Áront, aki a Fidesz–KDNP őszi kampányában is részt vett, pár hónappal később a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság alkalmazta. Ez a szervezet a fenntartója a gyermekotthonoknak, javítóintézeteknek, de a vakok intézetének is. Megkeresésünkre az Emmi meglepődött, vizsgálatot indított, majd Balog Zoltán személyesen rúgatta ki.

Az előzmények röviden:

  • Tavaly ősszel írtuk meg, hogy nemcsak az ELTE TÓK, hanem egy évvel korábban az ELTE ÁJK gólyatáborában is szexuális erőszak történt.
  • A cikkben az intézményt nem neveztük meg, de az ELTE hamar magára ismert. Az egyetem fegyelmi vizsgálata igazolta a cikkünkben Mira álnéven szereplő lány történetét.
  • Az erőszakoló ellen büntetőeljárás indult, valamint kezdeményezték két HÖK-vezető kirúgását. Egyikük Bubla Áron, a kari HÖK akkori elnöke és a gólyatábor szervezője. Bubla szerint ő semmit nem tussolt el, az áldozat nem akart ügyet csinálni az erőszakból és feljelentést tenni.
  • A fegyelmi bizottságot vezető Hack Péter szerint a kirúgott hallgatók „nem nyújtottak tőlük elvárható segítséget a feltételezett áldozatnak, nem tárták elé, hogy milyen jogi lehetőségek állnak rendelkezésére″, valamint „bár tudtak az eseményekről, erről egészen 2014. október 3-ig nem tájékoztatták sem a kar vezetését, sem rendőrségi bejelentést nem tettek″.

A gyermekvédelem szakértője

Az Átlátszó Oktatás bloggere, volt kollégánk közérdekű adatigényléséből derült ki, hogy az Emmi fennhatósága alá tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 2015 februárjától személyi asszisztensi munkakörben, határozatlan idejű szerződéssel felvette kormánytisztviselőnek Bubla Áront. Az ELTE ÁJK volt elnöke havi bruttó 285 ezer forintot keres a minisztérium háttérintézményében, ami az Átlátszó Oktatás számítása szerint kb. nettó 186 ezres fizetést jelent. A blog kereste Bublát, de ő nem nyilatkozott.

Mit csinál a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság?

A főigazgatóság látja el az országos szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi módszertani feladatokat. Összesíti, kiértékeli és elemzi az ellátórendszerel kapcsolatos adatokat, javaslatot tesz a rendszer fejlesztésére, kutatásokat folytat.

Ezenkívül a következő intézmények fenntartója:

  • Reménysugár Habilitációs Intézet (RHI)
  • Vakok Állami Intézete (VÁI)
  • ÉletFa Rehabilitációs Intézet (ÉFRI)
  • Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK)
  • Aszódi javítóintézet, Általános iskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola
  • Debreceni Javítóintézet
  • Gyermekvédelmi Szolgáltató Központ, Esztergomi Gyermekotthon
  • Kalocsai Gyermekotthon, Általános Iskola és Szakiskola
  • Károlyi István Gyermekközpont, Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon
  • Emberi Erőforrások Minisztériuma Budapesti Javítóintézete
  • Zalaegerszegi Gyermekotthon

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a fenntartója több rehabilitációs intézetnek, gyermekotthonnak, de a Vakok Állami Intézetének is. (Bővebben itt jobbra, hogy még minek ->)

Bublát tavaly novemberben zárták ki az ELTE-ről a kar gólyatábori botránya miatt, ő azonban a döntés ellen halasztó hatályú fellebbezést nyújtott be, így tovább folytathatta tanulmányait. A kizárást a fegyelmi bizottságot vezető Hack Péter közleményében azzal indokolta, hogy „a szóban forgó hallgatók titokban tartották, megakadályozták, hogy az igazságszolgáltatási szervek időben értesüljenek az ügyről, ezzel nehezítve a sikeres bizonyítást, és megakadályozták azt is, hogy a kar felelős vezetői meghozzák a szükséges döntéseket (...)

magatartásukkal megakadályozták olyan intézkedések meghozatalának lehetőségét, amely a jövőben hasonló események előfordulását megelőzhette volna.

Bubla Áron
Bubla Áron
Fotó: Szép Ágnes / elteonline.hu

Bubla továbbra is azt állítja, ő semmit nem tussolt el. 

Az esetet követően az ELTE ÁJK hallgatói és oktatói egy mozgalmat is indítottak Együtt az Erőszak Ellen néven, türkiz szalag viselésével tiltakoztak az erőszak, valamint a hallgatás ellen. A kormány és az egyetem pedig jelentősen megszigorította a gólyatáborok rendezésére vonatkozó különböző szabályokat, az ELTE-n például sem a jogi, sem a tanítóképző kar nem tart idén gólyatábort. Az egyetem vezetése a HÖK-kel közösen megvizsgálta a korábbi szervezési gyakorlatot, és hosszú távú erőszak-megelőzési, áldozatsegítési koncepciót dolgozott ki. 

Balog Zoltán személyesen rúgatta ki

Mivel a gólyatábori botrányokat követően Balog Zoltán miniszter és Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára is többször beszélt a nyilvánosság előtt arról, hogy a kormányzat mindent megtesz a gólyatáborok biztonságáért és a hasonló bűncselekmények megelőzéséért, több kérdést is küldtünk az Emminek.

Megkérdeztük: tudtak-e Bubla alkalmazásáról, és ha igen, a történtek miért nem jelentenek kizáró okot egy kormánytisztviselő alkalmazásánál – ráadásul éppen a gyermekvédelem területén? Hiszen a nevelő- és javítóintézetek, gyermekotthonok esetében például különösen fontos az, hogy a gyerekekkel szembeni fizikai és szexuális visszaélések, bántalmazások, erőszak ne maradhasson titokban, következmények nélkül.

Válaszában a minisztérium azt írta, kivizsgálást kezdeményeznek, és nem volt tudomásuk az ügyről. Nem sokkal később pedig közölték, maga a miniszter utasított Bubla kirúgására:

Balog Zoltán miniszter irányítási jogkörében eljárva utasította az SZGYF főigazgatóját, hogy tegye meg a szükséges munkáltatói intézkedéseket a jogviszony megszüntetésével összefüggésben.

Tavaly még a Fidesznek kampányolt

Hogy Bubla a kormánypárt közelében mozog, nem újdonság.

Tavaly, az önkormányzati választás előtt derült ki róla az Együtt közleménye után, hogy Vattamány Zsolt Fidesz–KDNP-s erzsébetvárosi polgármester kampányát segíti. Az Együtt szerint a kampányban Bubla koordinálta Vattamány önkénteseit. Bubla viszont azt állította, nem tagja a kampánystábnak, és még a csupán „önkéntesen”, „több száz más aktivistával együtt” végzett munkáját is visszaadta. Valamint felszólította a baloldali pártokat, ne vádolják igaztalan állításokkal, és ne használják kampánycélra a nevét. Az ellenzék hiába repült rá a botrányra, végül a Fidesznek sikerült behúznia a kerületet.

Bubla Áron a gólyatábori erőszakról szóló cikk miatt beperelte az Indexet, sajtó-helyreigazítási és személyiségi jogi pert is indított. Egyelőre az előbbire került csak sor, a pert az Index első fokon megnyerte. 

A gólyatáborokról szóló cikkeinket itt olvashatja.