Ezrek járják meg az utcán piálással

DMOHA20120728034
2015.07.03. 18:46
Egyáltalán nem elszigetelt jelenség a bulinegyedben zajló akció és a siófoki kísérlet a partituristák megrendszabályozására: a közterületi szeszesital-fogyasztást régóta tiltják sok helyen, és büntetnek is: 2012 óta országosan több mint 16 ezren járták meg, és összesen több mint 140 millió forintnyi bírságot szabtak ki, igaz, ennek csak az ötödét sikerült bevasalni. A helyi önkormányzatok eldönthetik, mennyire akarnak szigorúak lenni, és mit engednek meg kivételesen: a lakodalmas meneteken például sok helyen megesett a képviselők szíve.

Az első lépés lehet ez afelé, hogy a Siófokra érkező bulituristák megtanulják: mindent azért itt sem lehet...

– mondta Siófok polgármestere, Lengyel Róbert a Sonline.hu-nak, miután a város képviselő-testülete május végén megszavazta a szeszesital-fogyasztás betiltását a Tátra utca, a Krúdy sétány és a vasútvonal által határolt közterületen. A hírre sokan felkapták a fejüket, pedig olyan sok önkormányzat nem engedi az utcán ivást, hogy akár azon is meg lehetne lepődni, hogy Siófokon mostanáig nem volt ilyen tilalom.

Az alkohollal kapcsolatban van pár dolog, amit a szabálysértési törvény általánosan tilt, ilyen

  • a 18 év alattiak kiszolgálása kocsmában
  • „szemmel láthatóan részeg” ember kiszolgálása közterületen vagy nyilvános helyen
  • fiatalkorú szándékos lerészegítése közterületen vagy nyilvános helyen

Önmagában a közterületi ivás nincs nevesítve benne, de a szabálysértési törvény beáll a szigorú helyi önkormányzatok mögé, amikor azt mondja, hogy szabálysértést követ el az is, aki megszegi a szeszes ital árusítására vagy közterületi fogyasztására vonatkozó, önkormányzati rendeletben meghatározott tilalmat.

Változatos, hogy technikailag hogyan oldják meg a tiltást azok az önkormányzatok, amelyek nem tűrnek meg részegeket az utcán. Van, ahol teljesen külön rendeletben tiltják a köztéri szeszesital-fogyasztást, és van, ahol a közösségi együttélésről, a közterület-használatról vagy mondjuk a helyi környezet védelméről szóló rendeletbe építik ezt bele.

Az igazán egyedi, színes megoldások ott jönnek képbe, amikor a képviselők eldöntik: engednek-e kivételt a tiltás alól, és ha igen, mit. Van két kézenfekvő típuskivétel, ezeket szinte az összes helyi rendeletbe belefogalmazzák: nem tilos inni a vendéglátóhelyek kinti teraszain nyitvatartási időben és engedéllyel tartott alkalmi rendezvényeken, például a majálisokon.

Ezeken túl viszont már nagy helyi különbségek vannak, mikor vagy hol elnézőek a részegekkel. Nagyjából száz helyi rendelet átnézése után ilyen kivételeket találtunk:

  • szilveszter (Az újévi felmentés elég elterjedt. Hogy pontosan milyen idősávra szól, változó. A legtöbb helyen két teljes napra, az óév utolsó és az újév első napjára, de például Pétervásárán csak délután négykor lehet elkezdeni inni 31-én, és 1-jén reggel 6-ig be kell fejezni, Bokod pedig még szigorúbb, ott 31-én este hatig kell józanul kibírni.)
  • esküvő, lakodalom, lakodalmas menet (pl. Borsodnádasd, Forró, Rákócziújfalu, Vésztő)
  • sportpályán tartott rendezvény  (pl. Szomód, Bokod)
  • önkormányzati rendezvény, falunap (pl. Csokvaomány, Bükkmogyorósd, Kisnyárád, Lánycsók)
  • húsvét és karácsony (pl. Kéleshalom)
  • üdülőterület  (pl. Komló, Verőce)
  • strand (pl. Komló, Szigetvár)
  • erdő és mezőgazdasági terület (pl. Szigetvár, Taktaharkány, Taktaszada, Verőce)
  • a Béka-tó (Tornanádaska)
  • temetések előkészületekor, sírásáskor és a temetés napján a temetőben (Taktaszada)

A leghosszabb kivétellistát a Balaton Sound hazájában, Zamárdiban találtuk, ahol
alapból tilos inni az oktatási, nevelési, egészségügyi, kulturális, sport és egyházi intézmények előtt, az összes játszótéren, az összes temetőben, valamint a Malsch parkban és a Szabadság téren. Viszont a tilalom nem vonatkozik: a vendéglátóteraszokra nyitva tartáskor, az engedéllyel szervezett rendezvények területére (Balaton Sound, Utcafesztivál), a mezőgazdasági területekre, szilveszterre (este hattól reggel nyolcig), a szabad strandra, a város utcáira, útjaira, járdáira, parkjaira és külterületére.

Budapesten mostanában a bulinegyedben lett feltűnő, hogy a közterületesek büntetik azokat, akik az utcán isszák a fröccsüket, de egyébként gyakorlatilag

kevés híján a teljes főváros területén bajba kerülhet, aki kint iszik.

A XV. kerületben például a polgármesteri hivatal rendészeti osztálya idén 16 esetben szabott ki helyszíni bírság tiltott közterületi ivás miatt, tudtuk meg a kerületi hivataltól.

A 23-ból egyedül a II. kerület az, ahol nem létezik közterületi szeszesital-fogyasztással kapcsolatos helyi rendelet.

Persze ettől még amit a szabálysértési törvény tilt (például közterületen részeget kiszolgálni), az itt is tilos, ahogy a kerület sajtóreferense felhívta erre a figyelmet.

11267442 720616151380664 1940584201 n
Fotó: Olvasói Fotó

Különlegesebb még a Hegyvidék és az I. kerület szabályozása. A XII. kerületi közterület-használati rendelet nem az összes közterületen, hanem csak az aluljárókban tiltja az ivást. Az I. kerületben sem minden utca tiltott tér, itt a közösségi együttélés szabályait az szegi meg, aki élelmiszerboltok bejáratának 5 méteres körzetében, beépítetlen, bárki által megközelíthető telkeken, játszótereken és lakóépületek kapualjában iszik.

A statisztikák olyan szempontból becsapósak, hogy – mivel egyetlen paragrafusalpont, a 200.§ (1) bek. a) alá tartoznak – egyben kezelik azokat az eseteket, amikor a közterületi ivásra és amikor a szeszesital-árusításra vonatkozó (a részegek és kiskorúak kiszolgálásán felüli) helyi tilalmat sértik meg. A Belügyminisztérium Koordinációs és Statisztikai Osztályának adataiból mindenesetre tudjuk, hogy 2012 óta 2015 március végéig országosan összesen 16 166 ilyen szabálysértési ügyet zártak le jogerősen, csak az idei első három hónapban 1395-öt.

A bő három év alatt a legtöbb ügy (1984) Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, de nem maradt le sokkal Budapest (1616 ügy).

Legtöbb ügy top 7      
1 Borsod 1984
2 Budapest 1616
3 Hajdú-Bihar 1494
4 Komárom 1050
5 Pest 967
6 Szabolcs 844
7 Csongrád 728

A legkevesebb (csupán 30) ilyen eljárást pedig Heves megyében folytatták le.

Legkevesebb ügy top 7      
1 Heves 30
2 Tolna 46
3 Vas 75
4 Somogy 101
5 Zala 129
6 Veszprém 156
7 Nógrád 169
7 Nógrád 169

Az ügyek 75 százalékának lett bírság a vége. A szabálysértési eljárások jóval gyakrabban végződtek bírsággal, mint anélkül, például sima figyelmeztetéssel.

 

A legtöbbször ez helyszíni bírságot jelentett, összesen 10 043 esetben 110 202 480 forintot szabtak ki, aminek 22,4 százalékát, 24 719 000 forintot sikerült bevasalni. A nem azonnali pénzbírságnál még rosszabb volt a befizetési arány: a 2044 esetben kiszabott 30 581 000 forint 13,3 százaléka, 4  074 000 forint jött be.

 
A helyszíni bírság átlagos összege 10 973, a pénzbírságé 14 961 forint volt.

Igaz, nagyon kevesen, de a belügyi statisztika szerint voltak néhányan, akik a bírságolásnál is rosszabbul jártak. Az adatok szerint 2014-ben 3 esetben összesen 60 óra közérdekű munkát is kiszabtak, és a bő három év alatt 26 esetben elzárással végződött a történet. Összesen 124 nap elzárást szabtak ki, ami esetenként átlag 4,8 napot jelent.

Mivel a közterületi szeszesital-fogyasztás alapból nem tartozik az elzárással is büntethető szabálysértések közé, elképzelhető, hogy itt valamiféle adathibáról van szó a statisztikában, de lehet az is, hogy visszaesők azok, akik így jártak. A szabálysértési törvény ugyanis azt mondja, hogy akit pénzbírsággal sújtható szabálysértés miatt legalább kétszer már jogerősen felelősségre vontak, azt egy újabb ügyben már hatvan napig terjedő elzárással is lehet büntetni.

Amikor a siófoki képviselők május végén megszavazták a tiltást, az eléjük tett előterjesztés elég realista volt. „Az önkormányzati rendeletben foglalt tilalom megszegése esetén a gyakorlatban eljáró közterület-felügyelőknek sajnos csekély esélyük van a helyszíni bírság kiszabására, mert a közterületeken csupán a szeszes ital fogyasztása a tiltott, a jogszerűen működő kereskedelmi és vendéglátó egységekben a szeszes ital árusítása nem tilos, tehát vásárolhatnak szeszes italt és magukkal vihetik a közterületen is.

A szeszes ital fogyasztóját tetten kell érni ahhoz, hogy a helyszíni bírság kiszabható legyen”

– állt benne. A csatolt hatásvizsgálat szerint mindenesetre Siófokon azt gondolják, a tiltással tulajdonképpen a részegek érdekeit is védik, abban reménykednek, hogy csökkenni fog nemcsak az általuk, hanem az ő sérelmükre elkövetett bűncselekmények száma is.