Hermina
15 °C
27 °C

Orbán a bevándorlóknak: Ez a kontinens nem lesz a te hazád

2015.07.03. 08:26

Az uniós csúcs nehézségeiről, a szerbek életerejéről és a görögökkel való romantikus együttérzésről is beszélt szokásos pénteki interjújában Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. A kormányfő nem árult el további információkat az épülő kerítésről vagy a nyári terveiről, jobbára az eddig ismert tényeket ismételgette, a helyzetet elemezte.

Élete legnehezebb csúcsa

Orbán szerint az Európai Tanács múlt heti ülése élete egyik legnehezebb csúcsa volt. Nemcsak azért, mert Magyarország számára több dolgot is ki akart harcolni, hanem mert az EU is az utóbbi évtizedek legnehezebb problémájával néz szembe: a bevándorlási kérdéssel.

Orbán elismételte, hogy az uniós döntés alapján kimaradunk a kvótarendszerből. Mindezt azért akarta elérni, mert a legelemibb önvédelmi kérdés, hogy "kit engedek be a házamba, lakásomba, hazámba". A bevándorlók és menekültek fogadására a kormánynak vannak akciótervei, látja a feladatokat, így nem kell félni a jövőtől Orbán szerint.

Ez a kontinens nem lesz a te hazád!

Orbán szerint rossz politikával a jelenlegi népvándorlás a többszörösére gerjeszthető, ezért ő határozott határvédő politikát képvisel.

Miközben megvédjük Magyarországot, megvédjük az Európai Uniót is.

Szerinte azért kell erősen fellépni, mert ha Afrikában a "fiatal férfiak" azt hallják, hogy Európa beengedi őket, sőt szét is osztják az ide érkezőket, akkor el fognak indulni. Orbán szerint ez azért veszélyes, mert "nem százezren, hanem 100 millióan" jöhetnek. 

Nem szabad tehát "meghívót küldeni" nekik, hanem világosan meg kell üzenni, hogy "ez a kontinens nem lesz a te hazád, ez a mi hazánk".

A szerb életerő

Orbán pár percet szánt a héten tartott szerb-magyar kormányülésre is, amelyet a két nép közötti egymásra utaltság miatt nevezett fontosnak. A miniszterelnök ezután arról elmélkedett, hogy a szerb "életerővel teli nemzet", elég csak a vízilabdásokra vagy a kosárlabdásokra gondolni, csak most nehezebb helyzetben vannak, mint mi. Ezért is érti meg Orbán, hogy a szerb kormányfő nem örül a határra tervezett kerítésnek.

Romantikus együttérzés a görögökkel

Orbán Viktort kérdezték a görög válságról is, amelyről azt mondta, hogy  mélyen együtt érez a görögökkel, és szurkol nekik. A görögök ugyanis "a szabad világ előképét teremtették meg" az ókorban, tehát mindenkiben van egy "romantikus együttérzés" a görögök iránt.

Orbán ezután párhuzamot vont a magyar helyzettel. Szerinte ha 2010-ben "nem jött volna létre példátlan összefogás Magyarországon", és nincs kétharmados parlamenti többsége a kormánynak, akkor ma ugyanott lennénk, mint Görögország.

Orbán kitért arra is, hogy a parlament már most elfogadta a 2016-os költségvetést, amit történelmi eseménynek nevezett. Hiszen szerinte ezzel a vállalkozók, a dolgozók, a nyugdíjasok már most előre tudnak tervezni.