16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Bocsánatot kér a püspök a pannonhalmi visszaélések miatt

2015.07.04. 09:58

Nagyon súlyos bűnt követett el a diákjai ellen visszaéléseket elkövető szerzetes-tanár, de azért nem érdemli meg azokat a reakciókat, amiket a pannonhalmi botrány kirobbanása óta kapott — mondta a Magyar Nemzet Magazinban Várszegi Asztrik.

A pannonhalmi főapáttal készült interjút a szerző baráti beszélgetésnek titulálja, oknyomozás helyett inkább az a fő kérdés, hogy az elsősorban lelki, de homoerotikus elemeket is tartalmazó visszaélések hogyan érintették a bencés rendet és az egyházi elitgimnáziumnak számító fiúiskolát.

Valami megsérült idebent, a közösségünkben, az egymásba vetett bizalom nem a régi

— mondja Most Várszegi Asztrik. Eszükbe sem jutott eltussolni az ügyet — hangsúlyozza, és kiderül, hogy a Vatikánban is jártak, hogy a Hittani Kongregáció állásfoglalását kérjék; akkor fordultak (a Nők Lapján keresztül) a nyilvánossághoz, amikor ez megérkezett.

Az interjúban a főapát a homoszexualitásról is véleményt mond: „van homoszexualitás, nincs bennem ítélet”, és a saját bűnösségét hangsúlyozó Ferenc pápát idézi. A főapát az interjúban a személy feltétlen tiszteletét hangsúlyozza, aminek akkor is döntőnek kell lennie, ha valakinek fenntartásai vannak a másik ember nemi identitásával kapcsolatban. „Azt is gondolom ugyanakkor, ahogy a homoszexualitás terméketlen állapot, és talán pont az illetőnek okozza a legnagyobb gondot, fájdalmat, amint ennek az ellenkezőjét próbálják bizonygatni.”

M. atya botránya miatt a főapát az interjú végén bocsánatot kért nem csak a közvetlenül érintettektől, de általában is, „hogy mi keresztények ilyenek is vagyunk”.  • Hírek
  • Hírek